Az idén július 11-e és 16-a között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor megnyitójának keretén belül került sor a felújított Andrássy-kúria átadó ünnepségére, melyre a szlovákiai magyar közélet számos neves személyisége is meghívást kapott.

Az átadón beszédet mondott Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, Nászaly Gábor, Gombaszög főszervezője és Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke. Jelen volt továbbá Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere, Mikle Arnold az AB-STAV képviseletében, Smidt Tamás építőmérnök és Hamelli Zsuzsanna, a Hamelli kertészet vezetője.

A Bebek-kemping szélén található Andrássy-kúriát még 2017-ben vásárolta meg a Sine Metu polgári társulás, melynek köszönhetően az épület ma új fénykorát éli. A felújítás egy országhatárokon átívelő Interreg projektnek hála valósulhatott meg, melynek partnerei a Sine Metu Polgári Társulás, Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet. A program keretén belül 930 ezer eurónyi támogatás érkezett a gömöri projekt kivitelezéséhez.

A kúria állapota a felújítás előtt
A megújult Andrássy-kúria

A múzeum földszintjén egy állandó tárlat kap helyet, valamint a gombaszögi a pálos monostor ásatása során fellelt cserépkályha másolata is fellelhető itt. Mindezt korabeli berendezés egészíti ki, melynek egy részét a Szlovák Nemzeti Múzeum kölcsönözte az egyesület számára. Külön helyiségben ismerkedhetünk meg a gombaszögi vasgyártás és vasércfinomítás több évszázados történetével interaktív, vízzel hajtott makettek által.

A hasonló értékmentő projektek fontosságát hangsúlyozta beszédében Orosz Örs. Felhívta rá a figyelmet, ha nem óvjuk meg műemlékeinket, az elenyészés fenyegeti őket, amint az Szlovákia történelmének elmúlt évtizedeit jellemezte.

A 18. század második felének rokokó stílusában épült Andrássy-kúria múzeumként működik majd, a mellette álló, szintén felújított intézőlakban, mely a Mandevilla nevet kapta, kávézót üzemeltet a szomszédos Hamelli Kertészet. A múzeum a gombaszögi tanösvény részét képezi majd, ahol a látogatók 10 állomáson tudhatnak meg érdekes információkat a régió történelméről, kultúrájáról, hagyományairól és természeti kincseiről.

Pracu Eszter