Újdonsággal próbálkozik az Óváros önkormányzata. A kezdeményezés célja a vásárlók tudatosságának növelése és a termelők támogatása.

Az önkormányzat segíteni szeretné azon kassai lakosokat és idelátogatókat, akik a belvárosi Dominikánus téren található, nagy népszerűségnek örvendő piacon szeretnének zöldséget és gyümölcsöt vásárolni. A vásárlók ugyanis a saját termesztésű termékeket keresik, nem pedig a nagykereskedelmi raktárakból származó árut. Az Óváros új kezdeményezése erre a problematikára kíván megoldást találni.

A projekt lényege a megbízható, ellenőrzött termelők megkülönböztetése a többi árustól. Azok az árusok, akik családjukkal együtt keményen dolgoznak a földjeiken, kertjeikben vagy üvegházaikban, Arany árus (Zlatý predajca) címkét kapnak majd. Az első ilyen címkét pénteken adta át Igor Petrovčik polgármester és helyettese, Vladimír Eperješ.

Igor Petrovčik, Kassa Óvárosának polgármestere átadja az Arany árus plakettet

„A címkék fokozatosan lesznek átadva minden termelőnek, amint a piacra érkezik termésével. Azok kaphatnak majd ilyen megjelölést, akiket a piac kezelői meglátogattak gazdaságukban, földjeiken és kertjeikben” – nyilatkozta a polgármester.

Azt is hozzátette, hogy ezzel a kezdeményezéssel a termelőknek szeretnének segíteni és értékelni a kemény munkát, amit végeznek. Ugyanakkor a vásárlókat is segíteni szeretnék, hogy azok biztosak lehessenek abban, hogy minőségi termékeket vásárolhassanak.

Pracu Eszter