A kassai Thália Színház  a 2019/20-as évadban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi évad első bemutatóját holnap /csütörtök/ este tartják. Márai Sándor Kaland című színművét viszik színre, a színház megalapítójának Beke Sándornak a rendezésében.

Beke Sándor
Beke Sándor

Czajlik József a kassai Thália igazgatója elmondta, hogy ennek a polgári drámának a bemutatásával régi adósságot törleszt a színház, ugyanis ezt a darabot még sosem játszották az író szülővárosában, noha Márai legsikeresebb színpadi művéről van szó, ugyanis a Kalandot az 1940-es budapesti bemutató után az év drámájává választották, ami ezt követően a Nemzeti Kamara Színházban – három évad során – 350 előadást ért meg.

Czajlik József a kassai Thália igazgatója
Czajlik József a kassai Thália igazgatója

Beke Sándor A gyertyák csonkig égnek(2010) és a Kassai Polgárok (2014) után trilógiává bővíti rendezéseinek sorát. Beke Sándor maga is jubilál, hiszen az idén ünnepelte 80. születésnapját, ugyancsak ez évben ünnepli színházi pályafutásának 60. évét, emellett pedig 50 éve maga is tevékenyen részt vett a Thália Színház megalapításában. A jubiláló társulat a Kaland bemutatását főhajtásnak szánja a hagyományok, a múlt, a tradíció, a polgári örökség, Márai Sándor életműve előtt.

Kiss Szilvia

Az előadásban a női főszerepet Kiss Szilvia játssza, aki hosszabb idő után tér vissza a Thália színpadára, hiszen a pályáját – még főiskolai tanulmányai előtt -Kassán kezdte, majd 2003-tól ismét ide szerződött. A férfi főszerepet a rendező Kelemen Csabára, az egri Gárdonyi Géza színház színészére bízta, akit jól ismer a kassai közönség, hiszen többször játszott már a Tháliában. Márai bravúrdarabjának további szereplői: Rab Henrietta, Varga Lívia, Madarász Máté, Bocsárszky Attila, Illés Oszkár és Szpisák Gyula.
A látványért neves magyarországi alkotók felelnek, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezte.

Felhívjuk a közönség figyelmét, hogy a színházi jubileumhoz kapcsolódva a bemutató napján és az azt követő napon több társrendezvényre is sor kerül. Október 10-én 17 órai kezdettel a Kovács utcai kassai református templomban Orémus Zoltán esperes, Pásztor Zoltán püspöki helynök, Vakles Attila esperes közreműködésével kerül sor a felvidéki magyar kultúra megáldására, amit koncert követ. A Magyar misét adja elő Tolcsvay László, Sáfár Mónika, Homonnay Zsolt és Körösi András. 

A koncert után 18.20 órai kezdettel a Thália Színház kiállító termében nyitják meg a Beke Sándor élete és munkássága című kiállítást, majd ezt követően 19.00 órakor a színházteremben kerül sor Márai Kaland című színművének kassai ősbemutatójára.

Október 11-én, pénteken, 16:00 órai kezdettel a Thália Színház konferencia termében /Mojmír u. 1./ Márai drámái Kassán címen rendeznek kötetlen beszélgetést Beke Sándor rendezővel, színházalapítóval, melyen vendégként jelen lesz Gál Sándor és Hizsnyan Géza.

Szintén október 11-én, 19:00 órai kezdettel a Thália Színházban kerül sor Márai Sándor: Eszter hagyatéka című darabjának bemutatására, a budapesti Spirit Színház vendégjátékaként.

A jubileumi rendezvénysorozat fővédnöke Herczegh Anita, Áder János magyar köztársasági elnök felesége.

/szasz/