A Csemadok Kassai Városi Választmánya 53. alkalommal rendezi meg a Kazinczy Napokat. A programsorozat november 11-én, csütörtökön 17.00 órakor a Veszélyeztetett-e a magyar nyelv?  c. pódiumbeszélgetéssel indul Pomozi Péter, az ELTE docense, Nyíri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója és Orosz Örs nyelvi jogi aktivista részvételével a Thália Színház Márai Stúdiójában Márai Stúdiószínpad (Timonova 3.).

Másnap, november 12-én, pénteken délelőtt a Szakkay József Szakközépiskola és a Márai Sándor Gimnázium diákjaival, valamint Orosz Örs közreműködésével ifjúsági programra kerül sor, majd délután Presinszky Károly, a Konstantin Filozófus Egyetem adjunktusának a szlovákiai magyar nyelvjáráskutatás legújabb eredményeit bemutató előadása után a műsorvezető a szerzővel és Fedor Erika gyakorló magyartanárral beszélget a nyelvjárások és a tájszólás társadalmi megítéléséről. 

November 13-án, szombaton, a magyar nyelv napján kora délután a rendezvény résztvevői és a vendégek megkoszorúzzák Kazinczy Ferenc emléktábláját Kassa  Fő utcáján. Ezt követően Szeghy-Gayer Veronika történész és Nagy Csilla irodalomtörténész a múltbeli járványoknak a társadalomra és az irodalomra gyakorolt hatását elemzik. A program befejezéseként Kassán első ízben kerül sor a Márai – Madách dokumentumfilm vetítésére, amely a két neves család közötti rokoni köteléket, az eddig fel nem tárt érdekes családi kapcsolódásokat mutatja be. A vetítésen részt vesz Szekeres Éva rendező és Lichtmannegger László operatőr.  

A rendezvénysorozat november 20-án, szombaton délelőtt folytatódik egy Prágában élő magyar család bemutatásával Magyar nyelvű otthon – külföldön címmel.

Az 53. Kazinczy Napok programja november 26-án, pénteken a Szomszédaink,a magyarok c. film vetítése, majd ezt követően a Galán Angéla műsorvezetővel és Zámborszki Ákos szerkesztő-riporterrel való találkozóval fejeződik be.  

Hanesz Angelika, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke