Branislav Gröhling, Szlovákia oktatásügyi minisztere Kassán járva tegnap a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában tett munkalátogatást, ahova elkísérte Filip Mónika államtitkár és Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke is.

A miniszter mindenekelőtt arra volt kíváncsi, hogy ez a magyar intézmény hogyan működik, miként tudták megszervezni a pandémia időszakában az online oktatást és milyen kéréseik vannak. 

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatónője több, mint gesztus értékűnek minősítette a miniszteri látogatást, mégpedig azért, mert a tapasztalataik iránt őszintének tűnt az érdeklődés. Az igazgatónő tett is egy javaslatot a szlovák nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatosan, mégpedig azt, hogy  minden alapiskolában tegyék lehetővé a kommunikációs készségek fejlesztésére irányuló új pilótaprogram minél korábbi széleskörű alkalmazását.

Filip Mónika, oktatásügyi államtitkár ezzel kapcsolatosan jegyezte meg, hogy már több, mint egy éve olyan rendszerszintű változásokon dolgoznak, amelyek tovább erősítik majd a kisebbségi iskolákat – és ezekbe a jogszabályokba természetesen beledolgozzák azokat a szakmai véleményeket, amelyeket az érintett iskolákban dolgozóktól kapnak.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke elmondta, hogy a fennhatóságuk alatt működő magyar tanítási nyelvű középiskolák első osztályába a keretszám 299 diák felvételét teszi lehetővé. Ezen talán nem is kell majd változtatni, hiszen az idén 302 diák adta be felvételi kérelmét. Mivel közülük többen két tanintézménybe is jelentkeztek, a végleges adatok csak a felvételik második fordulója, tehát május 24-dike után fognak kiderülni.

Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter a kassai magyar oktatási intézményben tett látogatását hasznosnak minősítette és arra is ígéretet tett, hogy a szakmai kérdések bővebb megbeszélésére még visszatér majd a Máraiba.

/sz/