„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola már régóta ennek az ősi indián közmondásnak a szellemiségét igyekszik átadni a diákjainak.  Az intézményben a hagyományos ünnepek mellett jelentős szerepet kapnak az úgynevezett zöld ünnepek. Ezek közé tartozik a Föld napja is,  melyet április 22-én ünneplünk és ami  51 éve világméretű mozgalommá nőtte ki magát.  Az idén a koronavírus miatt nem szerveződhettek globális akciók, ezeket csak az online térben lehetett megvalósítani, viszont individuálisan a Márai is, mint sok más szervezet a saját lehetőségeihez mérten igyekezett a legjobban felhívni a figyelmet erre a fontos napra. 

Egy nap a klímáért, a holnapért.

Természetesen a gyerekek figyelmét nem csupán ezen az egy napon irányítják a természet megóvására és tiszteletben tartására, hanem igyekeznek a gyerekekből felelősség- és környezettudatos felnőtteket nevelni.  

 Április 22-én a diákok többsége ruházatával is jelezte, hogy gondol a Földre. Valaki tiszta zöldben, mások egy zöld ruhadarabbal, vagy akár csak egy zöld szalag kitűzésével jelezték, hogy fontos számukra ez a nap. Vidám tavaszi színekbe öltözött az iskola előtere is. Minden osztály készült valamilyen „zöld programmal”, amit a nap folyamán a többieknek be is mutathattak. Valakik egyszerűen csak növényeket ültettek, sokan kézműveskedtek, mások pedig újrahasznosított anyagokból készítettek különböző tárgyakat. A kisebbeket a témával kapcsolatos játékokkal, mesékkel és érdekes dokumentumfilmek bemutatásával igyekeztek megszólítani. Az olvasás kedvelőit az iskolai könyvtár a Beszélgessünk róla könyvsorozattal és ebből is a Bolygónk védelme című könyv bemutatásával várta. Ebből olyan, ma nagyon aktuális kifejezésekkel ismerkedhettek meg, mint a globális felmelegedés, vagy az ökolábnyom-mérés. A kicsik kifestőt kaptak és pexeso segítségével ismerkedhettek meg Földünk különféle állataival.

A természet a legerősebb szövetségesünk, de sokszínű élővilágunk  igen sérülékeny, és ha nem vigyázunk rá, magunkat sem leszünk képesek megvédeni. A mi felelősségünk környezettudatos gondolkodásmód átadása, megtanítása, hiszen csak így lesz képes a gyerek a környezettel való tudatos együttélésre, és a környezetbarát életre.

TM