szerkesztő: Filip Orsolya

Az orrunkat más érzékszerveinkhez viszonyítva hajlamosak vagyunk alábecsülni, ennek ellenére az illatok és szagok igen is nagy hatással lehetnek a hangulatunkra. Manapság már az utazás is kelthet stresszhelyzetet, ebből kiindulva a Szlovák Vasúttársaság új ötlettel rukkolt elő: megkezdte az utazást kellemesebbé tenni hivatott illatosítóval ellátott kocsik tesztelését a Royal Scent s.r.o. nevű céggel együttműködve.

Íme, az illatosított járatok listája:

  • a Kassa és Pozsony közötti 510-es, 513-as és 514-es számú IC vonatok másodosztályainak termes kocsijai
  • a Homonna és Kassa közötti 1900 Abov, 1902 Kremenec és az 1913-as Slanec nevű regionális expressz járatok

A légfrissítők nem a légkondicionáló berendezés részei, tehát az illat a természetes légmozgással áramlik a kocsik légterében. A légfrissítő berendezés automatikusan üzemel, a vonat személyzetének semmilyen beállításokat nem kell rajta végeznie. A benne levő patron egy illattal átitatott vattát tartalmaz, amelyből melegítés által távozik az illatos száraz levegő. A berendezés egészségügyileg tesztelt és nem tartalmazz semmilyen allergént.

A tesztelést 3 szakaszra osztották: az első szakasza februárban zajlott, a második július közepétől augusztus közepéig. A jelenlegi – augusztus 14-től tartó szakasz – egészen a fűtési szezon megkezdéséig terjed majd, az illat erősségének pontos meghatározása érdekében.

A tesztelési időszak során a vonat személyzete felméri az utasok megelégedettségét. A tesztelt illatok közül eddig a kakukkfű – fehér tea, a hibiszkusz, valamint a zöld lóhere–aloé illatpárosítások örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. A vasúttársaság abban reménykedik, hogy a kellemes illatú kocsik fokozzák az utazás élményét.

Úgy tűnik, a társaság most sem vette számításba az egyik legelhanyagoltabb, 190-es vasútvonalat. A tesztelt járatok között ugyanis nem szerepel a Kassa-Tiszacsernyő vonalon közlekedő – tehát magyarországi határvároson, Újhelyen (Slovenské Nové Mesto) is áthaladó – 1965/1964-es Tokaj regionális expressz, amin leggyakrabban, a tavaly sikeresen kiiktatott modern, kétszintes villamos vonatok helyett a régióra jellegzetes 40 éves Pantográf típusú vonatok szállítják az utasokat.

Az állami társaságnak eddig még a mellékhelyiségek higiéniai állapotát illetőleg sem sikerült jelentős áttörést elérnie. Kérdéses, mennyire lesznek hatásosak az új légfrissítők az azokból áradó nem túl kellemes szagok elnyomására.

Forrás: slovakrail.sk