Kassa hamarosan egyike lehet azon városoknak, ahol igénybe vehető a közösségi kerékpárkölcsönzés.

Az ún. bikesharing a kerékpár egy bizonyos összegért való rövidtávú kölcsönzésére szolgál. A városi tanács legközelebbi szeptember 18-ai ülésén a képviselők többek között ennek a megvalósításáról is fognak tárgyalni.

A városi képviselők beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a város folytathassa tevékenységeit e cél irányába. A közbeszerzés ezen formája egy ún. vegyes koncessziós szerződés, melynek előnye, hogy minimalizálja a rendszer üzemeltetésből kifolyó veszteségek kockázatait, átruházva azokat egy magán partnerre. A koncesszióvevőt megilleti néhány előny is, például reklámok árulása a közösségi kerékpárokon keresztül.

Automata kerékpárkölcsönzőt a Szlovák Vasúttársaság kínál a városnak. A Városi Tanács fog dönteni azon területek részeinek bérbeadásának jóváhagyásáról, amelyeken a bikesharing állomáshelyek épülnének.

A társaság ezt a projektet az IROP – felhívás a motor nélküli közlekedés vonzerejének és az utas szállítási kapacitás növelésére (elsősorban a kerékpárosokat illetőleg) a szállított utasok összegét véve – keretein belül szeretné megvalósítani. A pályázat benyújtásának határideje 2017. szeptember 21.

Kassa városának megbízására a Zsolnai Egyetem kidolgozott egy tanulmányt a projekt fenntarthatóságáról. A tanulmány kimutatta, hogy a megvalósítás első szakaszában a legmegfelelőbb lenne egy 200 kerékpárból és 20 állomásból álló rendszer üzemeltetése, amelyek a város közterületi eszközeinek környékén helyezkednének el 11 -es tartományban.

A beruházás feltételezett összege 260-tól egészen 530 ezer euróig terjed. A becsült üzemeltetési költségek csaknem 73 ezer eurót tesznek ki, amely átszámolva, egy kerékpárra havi 46 eurónyi átlagértéket jelent.

A közösségi kerékpár kölcsönzési rendszer 24 órán keresztül működne a hét minden napján egy az egymással összekötött állomások automata hálózatának segítségével. Így ha valaki kikölcsönöz egy kerékpárt, nem muszáj ugyanarra az állomásra visszavinnie, hanem akármelyiken otthagyhatja.

Forrás: kosickespravy.sk