A Kassai Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) évente részt vesz az Európai Mobilitás Napján. Ezúttal az alternatív közlekedési formák támogatását is élvezni fogja.

Az Európai Mobilitás Hete idén szeptember 18 és 22 között kerül megrendezésre.

Ez a kampány az alternatív közlekedési módok támogatására összpontosít, tehát a kerékpárokra, a rollerekre, valamint a városi tömegközlekedés használatára. Az idei év központi témája a Tiszta, közösségi és intelligens mobilitás.” – magyarázza Jozefína Jarošová a magisztrátusról.

A sofőrök szeptember 16-tól (szombat) egészen 21-éig (csütörtök) vehetik igénybe ingyen a városi tömegközlekedést. A menetjegyek ellenőrzésekor elég felmutatniuk a jogosítványukat illetve az autójuk forgalmi engedélyét.

Ez az engedmény viszont nem vonatkozik az éjszakai járatokra. Továbbá, nem fogadható el a forgalmi engedély utólagos felmutatása sem.”

Az Európai Mobilitás Hetéhez hozzátartozik az Autómentes Nap is, melynek során, szeptember 22-én minden utas számára ingyenes lesz a városi tömegközlekedés.

A közlekedési vállalat ezen a napon kiállítja az Ikarus 280-as történelmi autóbuszt a város nyugati részén lévő Galéria bevásárlóközpont elé, amely délelőtt 10 órától este 18 óráig lesz megtekinthető. A hagyományos „Kto skôr?” (Ki lesz az első?) verseny megrendezésére idén nem kerül sor. A vállalat ugyanis a folyamatban lévő villamos pályafelújítási munkálatok miatt nem kapcsolódik be.

Az első Autómentes Nap 2000-ben került megrendezésre az Európai Bizottság kezdeményezésére.