A vakáció gyorsan elrepült, és szeptember negyedikén újra becsöngettek gyereknek, tanárnak egyaránt. Megnyitotta kapuit a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola is.

Az ünnepélyes tanévnyitóra az iskola udvarán került sor, ami csordultig megtelt kis és nagy diákokkal és az őket kísérő szülőkkel. A hagyományokhoz híven egy – az idén kezdő – elsős kisdiák (Kojecký Lýdia Charlotte) szavalata nyitotta meg az ünnepi műsort, majd az intézmény igazgatója, Csurkó Éva nagy örömmel köszöntötte a vendégeket, főként az alapiskolát kezdő 32 kis elsőst és a gimnáziumot kezdő 35 diákot, akiknek életük egyik legizgalmasabb szakasza kezdődik el. Kifejezte reményét, hogy sok örömben és sikerben lesz részük a tanév során, érdekes élményekkel gazdagodnak, és sok új barátra tesznek szert. Az igazgatónő először a kis elsősökhöz szólt. Elmondta, hogy számos új lehetőséget kínál számukra a Márai, de az első és a legfontosabb feladatuk az írás, olvasás és a számolás

tudományának elsajátítása lesz. Ez az út hosszú, kalandos és nem könnyű, de a tapasztalt tanító nénik majd biztos kézzel kísérik őket. Megköszönte a szülőknek a támogatást és a bizalmat, amelyet az iskola szakmai felkészültséggel és odafigyeléssel fog viszonozni. Az igazgatónő köszöntötte az iskola felsőbb éves tanulóit és a gimnázium érettségiző diákjait is. Tanulásra, felelősségtudatra, környezettudatosságra buzdította őket, a végzős diákoknak pedig sikeres felkészülést kívánt az érettségihez.

Az intézmény vezetője ezután bemutatta a tanév új pedagógusait: Džalajová Györgyová Katarína iskolapszichológust, Garbarová Lucia szlovák szakos tanárt és Pitóczky Orsolya nevelőnőt. Ezt követően a szülői szövetség elnöke, Reitzner Henrik kívánt a diákoknak sikeres iskolakezdést. A tanévnyitót Belá Tamás római katolikus atya rövid buzdító gondolatai és áldása zárta.

Tóth Mónika