Búcsút int a nyár, csendesen beköszöntött az ősz, s vele az új tanév. Szeptember 5-én becsöngettek a kassai Máraiban is. A nyári szünidő után 350 diák, köztük 32 kiselsős és 28 elsős gimnazista kezdte meg tanulmányait. Az ünnepélyes tanévnyitóra az iskola udvarán került sor, ami teljesen megtelt kis és nagy diákokkal, az őket kísérő szülőkkel és a tanári karral. 

Az ünnepség immár hagyományosan a legkisebbek szavalataival indult. Az iskola igazgatója, Mgr. Csurkó Éva megnyitója elején köszöntötte a megjelent vendégeket, dr. Hetey Ágotát, Magyarország kassai főkonzulját, Belá Tamás római katolikus atyát, Tankó Bertalant, a szülői szövetség elnökét, a szülőket, diákokat, tanárokat. Ezután nagy örömmel szólt a kis elsősökhöz, akik most kezdték meg általános iskolai tanulmányaikat. Kifejezte reményét, hogy sok örömben és sikerben lesz részük a tanév során, érdekes élményekkel gazdagodnak, sok új barátra tesznek szert. Elmondta, hogy számos új lehetőséget kínál számukra a Márai, de első és legfontosabb feladatuk az írás, olvasás és a számolás tudományának elsajátítása lesz. Ez az út hosszú, kalandos és nem könnyű, de a tapasztalt tanító nénik majd biztos kézzel kísérik őket. Megköszönte a szülőknek a támogatást és a bizalmat, amelyet az iskola szakmai felkészültséggel és odafigyeléssel fog viszonozni. 

Az igazgatónő köszöntötte az iskola felsőbb éves tanulóit és a gimnázium érettségiző diákjait is. Elmondta, hogy az iskola vezetősége bízik abban, hogy a most kezdődő tanévben már megszorítások és korlátozások nélkül hagyományos módon lesz lehetőség megvalósítani az iskola programjait és rendezvényeit. Tanulásra, felelősségtudatra, környezettudatosságra buzdította őket, az érettségiző diákoknak pedig sikeres felkészülést kívánt. A gyerekeknek az iskolába, illetve haza való eljutását iskolabusz fogja segíteni, melyet a Rákóczi Szövetség a magyar kormány támogatásával biztosított a Márainak. Így a szórványban, illetve a nyelvhatáron élő gyerekek könnyebben el tudnak jutni az iskolába. Ezután az igazgatónő bemutatta a tanév új pedagógusait- Fazekas Friderika és Ténai Krisztina nevelőnőket. 

A ünnepség további részében dr. Hetey Ágota magyar főkonzul beszédében az anyanyelvi oktatás és hagyományaink ápolásának fontosságát hangsúlyozta. A tanévnyitót Belá Tamás Atya római katolikus atya rövid buzdító gondolatai és áldása zárta.

Tóth Mónika