Az energia árak emelkedése új kihívások elé állítja Szlovákia egyik legjelentősebb ipari létesítményét az amerikai tulajdonban lévő kassai U.S.Steel acélművet is. Ján Bača, a vállalat szóvivője a Korzárnak nyilatkozva leszögezte, hogy az energetikai szempontból igényes iparnak muszáj ismernie, hogy milyen feltételek mellett lehet az elkövetkező hónapokban itt vállalkozni. Jelenleg nagyon nehéz tervezni és biztosítani az iparvállalatok működését – hangsúlyozta.

Hogy a U.S. Steel-ben nehéz napok elé néznek azt egyebek mellett az is bizonyítja, hogy csökkenteni kezdték a dolgozóik számát. Tudtukra adták, hogy aki szeptember 6-tól szeptember 13-ig tartóan hajlandó önkéntesen távozni a vállalattól az a megállapodás szerint egyszeri pénzjutalmat kaphat. Azok a dolgozók, akik a vállalatnál megszakítás nélkül 5-20 évet ledolgoztak a távozáskor kézhez kapják a havi átlagkeresetük tizenkétszeresét. Akik 31 évet – vagy ennél is többet dolgoztak a vasműben, azok lelépőként a havi átlagbérük tizennégyszeresét kapják meg.
Az elbocsátások már el is kezdődtek. Hogy hány dolgozójuktól kényszerül megválni a vállalat, a szóvivő azt egyelőre nem volt hajlandó közölni. Kiderült viszont, hogy most már a menesztett dolgozók munkahelyeit is megszüntetik, mint ahogy az azokhoz kapcsolódó szervező részlegek működését is. 

„Az energia árak növekedésére az Európai Bizottságnak és a kormányunknak is muszáj lesz határozottan reagálnia” – szögezte le Ján Bača, aki egyúttal azt is közölte, hogy hétfőn a terveknek megfelelően leállították a 2-es számú nagyolvasztójukat.

/sz/