A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában április 13- án zajlott a jövendőbeli elsősök beíratása. Akárcsak az elmúlt években, a jövendőbeli elsősök zöme a Žižka- a Szádellő, a Turgenev utcai, és a Fénysugár református óvodából érkezett. Az iskola pozitív megítélését bizonyítja, hogy a város lakótelepeinek szlovák óvodáiból, sőt a környező településekről – Miglécről és Kenyhecről is érkeztek ovisok.

Exif_JPEG_420

A sok gyerek csillogó szemekkel és nagy izgalommal vette szemügyre leendő iskoláját, de olyanok is akadtak szép számmal köztük, akik már többször is megfordultak az intézményben a beszoktatási programnak köszönhetően.

A beíratás ünnepélyes megnyitóján Csurkó Éva, az iskola igazgatója köszöntötte a jövendőbeli elsősöket és szüleiket, akik közül soknak volt ismerős az iskola, lévén, hogy maguk, de akár még az ő szüleik is ide jártak. Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a gyerekek magyar identitásának megőrzése szempontjából nagyon fontos az anyanyelvi oktatás és megköszönte, hogy legféltettebb kincseiket ezen intézményre bízták. Elmondta, hogy az iskola mindent megtesz annak érdekében, hogy családias és kényelmes légkörben a lehető legszínvonalasabb oktatásban részesítse a tanulókat.

Az igazgatónő folytatta a vendégek tájékoztatását, kiemelte, hogy az iskolában a tehetséggondozás mind tantárgyi, mind sport és művészeti területeken kiemelkedő, amiről a versenyeken elért eredmények tanúskodnak. Hozzátette, hogy a tanulók számára biztosítják az idegen nyelvek és számítástechnika oktatását a 2. évfolyamtól, a napközis foglalkozást az 5. évfolyamig, valamint gazdag szakköri tevékenységet (játékos matematika, karének, rajzkör, néptánccsoport, sportkör stb.)

Ezután az iskola igazgató helyettese Sirilo Eszter ismertette a Rákóczi Szövetség beíratási ösztöndíj programját, elmondta a beíratással kapcsolatos teendőket és felsorolta azokat a szempontokat, ami az iskolaérettségről tanúskodik, majd Tóth Erzsébet pedadógus ecsetelte a kisdiákok teendőit az első osztályban. Ezután megkezdődött a tényleges beíratás, a gyerekek elvonultak az elsős tanító nénikkel ötpróbázni, ahol ismerkedési,- együttműködési – és ügyességfejlesztő játékokat játszottak.

A magyar iskola iránti bizalom megnyilvánulásának bizonyítéka, hogy végül 33 jövendőbeli elsős tanuló iratkozott be, akik boldogan vették át a Rákóczi Szövetség által ajándékozott első iskolatáskájukat és nagy reményekkel néznek a szeptemberi iskolakezdés elé.

Tóth Mónika