Az Eperjesi Egyetemen a múlt hét végén rendezték meg a középiskolás diákok 64. fizikai olimpiájának országos döntőjét. A járási és a kerületi versenyek után az olimpia országos döntőjébe a 14 legjobb eredményt elérő diák jutott be, akik között csak egy diáklány volt.

A döntő két napja során a versenyzők minden elméleti feladat helyes megoldásáért 10 pontot, a kísérleti feladatok hibátlan elvégzéséért 20 pontot szerezhettek, összesen pedig 40-et. Az abszolút győztes az lehetett, aki a verseny mindkét ágazatában a legtöbb pontot érdemelte ki. 

A 64. fizikai diákolimpia győztese egy kassai fiatal, Adam Džavoronok, a Posta utcai Gimnázium diákja lett. A második helyezést Matej Zigo, a rendkívüli tehetséggel rendelkező diákok számára Pozsonyban, a Skalická 1. szám alatt létesztett gimnázium diákja szerezte meg. A harmadik helyezett szintén kassai fiatal lett, mégpedig Adam Harmanskýaki ugyancsak a Posta utcai gimnázium tanulója Kassán.

A Tokióban megrendezésre kerülő  Nemzetközi Fizikai Olimpián Szlovákiát a hazai országos megmérettetésen az öt legjobb eredményt elért diák fogja képviselni.

/sz/