A hazai és a magyarországi kórusberkekben ki ne ismerné a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola énekkarait? Az idén tavasszal azonban a Csengettyű, a Leánykar és az Ifjúsági Vegyeskar nevét megtanulhatták Belgiumban is!

 

Ebben a tanévben nagy kihívás elé néztek az intézmény Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia által vezetett kórusai. Április végén nagy sikert arattak az egri Éneklő Ifjúság kórusversenyen, ahol mindhárom kórus aranydiplomával végzett, sőt a Csengettyű elnyerte az Év kórusa címet is. Az egri diadal után pár nappal a kórusok már az egyik legrangosabb európai kórusversenyre,  a belgiumi Neerpeltbe csomagoltak.  Az ott megrendezett  Nemzetközi Ifjúsági Kórusversenyen 97 kórus mérettetett meg több kategóriában. A Szlovákiát képviselő kassaiak egész évi kemény munkájuk eredményét itt is learatták: a Csengettyű 1. helyezést, a Leánykar, valamint az Ifjúsági Vegyeskar 2. helyezést ért el!

Nemcsak a máraisok öröme és sikerélménye volt leírhatatlan, hanem maga a fesztivál atmoszférája is felejthetetlen volt, ahol csaknem 3000 résztvevő örült, tapsolt, szurkolt.

Az igényes felkészülés és az izgalmas verseny feszültségeinek levezetéseképpen a csapat egy kis kirándulással jutalmazta önmagát. Megnézték Antwerpent, és az úton hazafelé átruccantak Hollandiába is a Zaanse Schans-i skanzen és a tulipánültetvények meglátogatására.

Gratulálunk a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola mindhárom kórusának és karnagyainak! Köszönet Kassa és az iskola hírnevének öregbítéséért!

Tóth Mónika
Fotók: Szabó Anita