Kína ipara és kereskedelme egyre dinamikusabban terjeszkedik a világban. Európai hódításainak térképére már Kassa is felkerült. Már-már úgy tűnt, hogy az egykori Kelet-szlovákiai Vasművet a mostani amerikai tulajdonostól, a U.S. Steel-től sikerül megvásárolnia a kínai  He Steel Group-nak.

Hogy az üzlet miért nem jött össze – ezt az amerikai tulajdonos természetesen nem árulta el, de az nyilvánvaló, hogy az olcsóbb kínai acél kereskedelmi szempontból egyes esetekben már bosszantó lehet számukra. Nyilván ez is, és más megfontolások is közrejátszottak abban, hogy a nyereséges kassai acélművet egyelőre mégsem adják el az amerikaiak. Hogy így döntöttek, ez csak a múlt héten derült ki, amikor Peter Pellegrini, az új szlovák kormányfő Peter Žiga gazdasági miniszterrel és Richard Raši, a kormány beruházási és informatizációs alelnökével látogatást tett a Kassa melletti vasműben.  Az amerikaiak elmondták nekik, hogy az utóbbi három évben 250 millió eurónyi beruházást hajtottak végre a műszaki fejlesztések területén – mindenekelőtt az új technológiák bevezetésével – tehát a vasmű jó kondícióban van. A felek abban is egyetértettek, hogy a fél évtized letelte után újabb együttműködési szándéknyilatkozat aláírására nincs szükség közöttük. A kormány tagjait  azzal nyugtatták meg, hogy a U.S.Steel Košice továbbra is munkáltatója marad a közel 11 700 alkalmazottjának.

A fenti bejelentés kétségtelen, hogy egy hosszabb lélegzetvételre elegendő, de hát az is nyilvánvaló, hogy a kapitalista piacon mindig minden eladó – és ezt nem szabad elfelejteni! Alighanem ez vezérli a kormány felelős posztjainak irányítóit is, hiszen a vasmű szomszédságában – Enyicke határában – 250 hektárnyi területet foglaltak le bizonyos stratégiai beruházások számára. Konkrét befektetőket ugyan nem neveztek meg, de sajtókörökben mégis tudni vélik, hogy a gépkocsi abroncsok gyártására szakosodott  kínai LingLong cég, valamint az ugyancsak kínai Zhi Dou autógyár is érdeklődik e térség iránt, ahol az utóbb említett az elektromos meghajtású gépkocsik gyártását tudná elképzelni. Mind ehhez akár jól jöhetne az Enyickén kiépítendő Globális Logisztikai Park, melynek a létrehozója az Interport Partners Group társaság. Kassa megye támogatásával a terveik között az szerepel, hogy a széles nyomtávú vasútvonallal Kasától Kazahsztánon át egészen Kínáig biztosítható legyen a vasúti teherszállítás. Ezzel Európát össze lehetne kötni Észak-Kínával és a tengeri szállítással összevetve 30 napos előnyt szerezhetnének a feladók.

Hogy melyik kínai fecske lesz az első Kassán, illetve leszállnak-e itt egyáltalán – ezt most tényként még nem írhatjuk le, de talán már e nyáron lesz rá biztos válasz.

Szaszák Gy.