A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola nagy hangsúlyt fektet a hagyományok és népszokások felelevenítésére és ápolására, ami alól nem kivétel a karácsony előtti, adventi időszakban a betlehemezés sem.

Az iskola diákjai már több éve vesznek részt egy nemzetközi betlehemes találkozón, ami a „Határtalanul” nevet viseli és 5 környező ország diákjai vesznek rajta részt. Az utóbbi 2 évben az ismert okok miatt ez a találkozó nem valósulhatott meg, de az iskola diákjai ennek ellenére sem hagyták abba ennek a szép hagyománynak az ápolását és továbbra is adnak elő minden éven betlehemes játékot.

Ezen az éven a gyerekek a nemzetközi színtérről visszaszorultak a regionálisra, de ez a tény szerencsére nem csökkenttette a gyerekek lelkesedését, akik ugyanolyan örömmel és buzgalommal tanulták és játszák a betlehemes játékot, mint a pandémiát megelőző években. A közönség elvárásainak most is ugyanúgy meg kellett felelni, és a gyerekek nem is vallottak szégyent.
Előadták a Žižka – utcai óvodásoknak, a Magyar Jelenlét Házában a református óvodásoknak, az iskolai karácsonyi műsoron is. A legnagyobb megtiszteltetés akkor érte őket, amikor a Kassai Magyar Főkonzulátus is meghívta a csoportot, hogy adják elő a betlehemes játékot a konzulátus alkalmazottainak. A játék mindenütt nagy sikert aratott, ezért bízhatunk benne, hogy ennek a szép adventi hagyománynak a jövőben is lesznek követői a gyerekek körében.

Tóth M.