Karácsony előtt a világ számtalan helyén vált már hagyománnyá a karácsonyi vásárok megrendezése, amelyet követve a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola minden éven megrendezi a saját, iskolán belüli karácsonyi vásárát. A vásárban csak bizonyos kritériumok szeint készült termékek jelenhetnek meg, éspedig a diákoknak saját maguk, illetve szüleik segítségével készült termékeket árusíthatnak.


Az alsó tagozatosok és az ötödikesek már hetek óta nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a vásárra. Az utolsó pillanatban a nagy örömbe egy kis üröm is vegyült, mivel az influenza – járvány miatt a gyerekek portékáikat nem árulhatták az iskola előterében és folyosóin, hanem csak az osztályokon belül. Az itt felállított standokot a diákok zsúfolásig rakták a maguk készítette kézművestermékekkel: gyertyatartókkal, karácsonyfa díszekkel, hópelyhekkel, gömbökkel, mécsesekkel, üdvözlőlapokkal, apró fenyőfákkal, télapókkal, hóemberekkel, ajándéktáskákkal, mézeskaláccsal és finom illatos aprósüteményekkel,

Nagy volt a vásárlási láz, mindenkinek szépen fogytak a portékái, de az eladók ugyanúgy vásároltak a többiektől. A vásár mindenki legnagyobb megelégedésével zárult.

Jótékonysági gyűjtés

Karácsony előtt az idén is a kassai Máraisok újra jótékonysági gyűjtést –„cipősdoboz- akciót” szerveztek. A Baptista Szeretetszolgálat által kezdeményezett és 2003-tól évente ismétlődő akcióba az éven is akárcsak az ezt megelőző években nagyon szívesen bekapcsolódott a Márais diákok többsége tanáraikkal együtt, de még nagyon sokan a diákok szülei közül is. A jótékonysági gyűjtés célja, hogy a nehéz anyagi körülmények között, vagy intézetben nevelkedő gyerekek karácsonya meghittebb legyen és a gyűjtésnek köszönhetően ők is kaphassanak ajándékot. A „Cipősdoboz – akció lényege, hogy a gyerekek jóesetben szülői segédlettel összeválogatnak egycipősdoboznyi – a gyerek által már kevésbé használt – játékot, esetleg tanszereket és füzeteket, kifestőket, de akár ruházati cikkeket és édességeket is. Színes papírba becsomagolják és ráírják, hogy milyen korosztályú és nemű gyereknek szánják. Egy cipősdobozt színes csomagolópapírba csomagolunk és megtöltjük sok-sok ajándékkal. Elég, ha körbe nézünk a gyerekek szobájában és kiválogatjuk a már nem igazán használt játékokat. 
A dobozba kerülhetnek akár tanszerek, kifestők, képeskönyvek, ruhák, vagy édesség. Majd a dobozra ráírjuk, hogy milyen korosztályú fiúnak, vagy lánynak szántuk. Az iskola diákjai által felajánlott és összegyűjtött mintegy 100 csomagot az idén, akárcsak az előző években a nagykaposi gyermekotthon kis lakói kapták, akiknek a szívből jövő ajándékok minden bizonnyal vidám mosolyt csaltak arcocskáikra.

Tóth Mónika