Kassa főpolgármestere nyáron jelentette be, hogy az Európai Sportvárosok Szövetségének (ACES) döntése alapján jövőre első szlovákiai városként, Kassa kapja az Európa sportvárosa címet. Dublin, Valencia, Isztambul, Antwerpen, Cardiff és Torino után Kassa nyerte el ezt a nemzetközi elismerést. A cím nem jár anyagi támogatásokkal, de ha a város jól teljesít, bekerül az európai sportvárosok hálózatába, és pályázhat az erre a célra elkülönített uniós támogatásokra.

November 11-én, szerdán, Brüsszelben hivatalosan is átadták a címet, melyet a főpolgármester személyesen vett át.

„Ez a cím minden kassai lakost, sportolót, idelátogatót megillet, akik tevékenységükkel segítik és segíteni szeretnék a város sportéletét. Nagyon örülök neki és hihetetlenül büszke vagyok rá. Szeretném, ha mindenki, aki nem sportol, még ha nem is rendszeresen, de legalább elkezdene sportolni. Azok, akik sportolnak pedig rendszeresen kapcsolódjanak be a különböző sporttevékenységekbe, továbbá szeretném, ha sportolóink megmutatnák gyermekeinknek a mozgás örömét,“ ‒ mondta a főpolgármester.

A város vezetősége még a múlt év végén nyújtotta be hivatalos jelentkezését az Európai Sportvárosok Szövetségének, amely 2001 óta működik az Európai Unió részeként a sportok területén. A sportváros díját olyan városok kaphatják meg, melyek lakossága eléri a 25 ezret és nem több mint félmillió. 2016-ban még a következő városok büszkélkedhetnek az Európa sportvárosa címmel: Chalon-sur-Saone (Franciao.), Crema, La Spezia, Lupatoto, Molfetta, Pisa, Ravenna, S. Giovanni, Saronno a Scafati (Olaszo.), Gijón, Las Rozas, Melilla (Spanyolo.), Krško (Szlovénia), Liepaja (Litvánia), Ruse (Bulgária), Setúbal (Portugália) Stoke on Trent (Egyesült Királyság) és Tilburg (Hollandia). Jövőre Európa sportfővárosa pedig a cseh főváros, Prága lesz.

12249770_1101342473224297_8465702694554518966_n

Forrás: kosickespravy.sk