Ötven év telt el azóta, hogy az egykori Szovjetunió, a Német Demokratikus Köztársaság, a Lengyel, Bolgár és Magyar Népköztársaságok hadseregei 1968-ban megszállták a szocialista Csehszlovákiát, mert veszélyeztetve látták itt a kommunista eszmék megvalósítását.

Az 1968 augusztus 21-ei eseményekre ma este Kassán a Tabačka Kultúrparkban egy film szlovákiai ősbemutatójával, kiállítás megnyitásával és egy vitafórummal emlékeznek, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az 1968-as eseményekről Barbora Berezňáková: Spýtaj vašich: 68 /68: Kérdezd a tiéidet/ című filmje ősbemutatójának időpontját stílszerűen 21 órára tették – utalva az augusztus 21-ei megszállásra.

Az 1968-as megszállás, a normalizáció és annak következményei Szlovákia jelenére a címe annak a 19 órakor kezdődő vitafórumnak, melyen Štefan Šutaj történész, az SZTA kassai Társadalomkutató Intézetének vezetője, Michal Macháček, cseh történész, a Prágai Károly Egyetem tanára és Révészová Zuzana a pozsonyi Nemzeti Művelődési Központ Kutatási és statisztikai osztályának igazgatója cserél véleményt.

A Tabačka Kultúrparkban a fent említett rendezvények előtt, 18 órakor egy olyan plakát-kiállítást is megnyitnak, mellyel az alkotók a világ 36 országából szolidaritásukat fejezik ki  a 2018 márciusában meggyilkolt szlovák újságíró – Ján Kuciakkal és menyasszonyával – Martina Kušnírovával, s egyben elítélik a korrupciónak életteret biztosító kormányokat.

/szasz/