A Thália primadonnája lesz?

Dégner Lilla, a sokoldalú, új színházi tehetség úgy döntött, hogy Kassán kezdi meg a szakmai pályáját. Ettől a színházi évadtól a Thália Színház társulatához szegődve várja a kihívásokat. Információink szerint a mindössze 24 éves ifjú tehetség rövidesen főszerepekben léphet közönség elé. A kassaiaknak nem csak a színészi, hanem az énektudását is bemutatja. Lehet, hogy ő lesz a társulat primadonnája?

Kiskorától énekel

Úgy tűnik, hogy az alma az ő esetében sem esett messze a fájától, hiszen olyan családban nőtt fel, ahol a zene szeretete a szüleire is jellemző volt. Hogy a muzikalitás mennyire jellemző rájuk, azt az is bizonyítja, hogy a család valamennyi tagja játszik valamilyen hangszeren. Mindezt pedig csak azért emeljük most ki, mert ha történetesen nem otthon szólt a dal, akkor a színházban, vagy a koncerteken másztak a kislány fülébe a dallamok. Lilla első fellépése egy Anyák Napi műsoron volt, ahol tisztán csengő hangjával annyira elbűvölte az édesanyját, hogy már másnap beíratta a zeneiskolába. A Bősi Művészeti Alapiskolában hét évig tanult, ami kellő alapokat adott neki a tanulmányai folytatásához. Később ugyanitt már ő nevelte a kisdiákokat a zene szeretetére, amihez a többlettudást a Győri Konzervatóriumban, majd az eisenstadti Haydn Konzervatóriumban szerezte meg. Bevallása szerint az osztrák mentalitást, a ridegséget nem tudta megszokni, ezért inkább Budapestre „menekült“, ahol a Theba Művészeti Akadémián a színész- és klasszikus ének szakon szerzett végzettséget. Az ének szakon Andor Edit és Károlyi Katalin operaénekesek voltak a mesterei. A színészszakon Jancsó Sarolta volt a mentora, aki annyira megkedvelte a friss diplomás Dégner Lillát, hogy a portfólióját elküldte Czajlik Józsefnek, a kassai Thália Színház igazgatójának.

Sok főszerepet kap

Az ajánlás a legjobbkor érkezett Kassára, hiszen akkor Márainak A kassai polgárok című drámájába, Genovéva szerepére keresték a megfelelő színészt. Lillát a darab rendezője, Beke Sándor Egerben hallgatta meg. Beke azonnal meglátta benne Genovévát, így Lilla azon kevesek közé tartozik, aki máris egy főszerepben debütálhatott a Tháliában. Számára a legemlékezetesebb az első olvasó próba volt:

„Bedobtak a mélyvízbe, de nekem felejthetetlenül csodálatos élmény marad, hogy ott lehettem a profik között! Megkaptam a szövegkönyvet, kint voltak a ruhák tervei, a díszlett makettje – hihetetlen volt, hogy én is ott lehetek!”

A Dégner Lilla A kassai polgárokban:

A színésznő csodálatos dús göndör hajjal jelent meg a következő próbán. Ez viszont valamilyen okból a rendezőt, Beke Sándort teljesen kiakasztotta, és erőteljesen ledorgálta. Lilla még aznap hajvasalót vett, és minden reggel megküzdött a göndör hajszálakkal, hogy a rendező elégedett lehessen. Nem sokkal a bemutató előtt viszont mégis azzal a meglepő paranccsal rukkolt elő, hogy göndörítse vissza a haját.
Lilla közben nagyon megszerette Kassát. Igen hangulatosnak tartja, de leginkább annak örül, hogy a színház az idei évadra már rendes tagként leszerződtette. Teljes gőzzel látott hozzá az új megbízatásokhoz. Jelenleg ifj. Havasi Péterrel az Égig érő fa című mesejátékon dolgoznak, melyet Illyés Gyula alapján Forgács Miklós és Szászi Zoltán dolgozott fel egy teljesen új színházi formába.

„Annyira jó karakterek vannak benne, hogy mi Petivel lubickolunk ezekben a szerepekben. Ez egy zenés mesedarab, mind a ketten énekelünk is benne. Összesen 13 zeneszámból áll ez a mű, melynek zenéjét Lakatos Róbert szerezte“- árulta el Lilla.

Ezt a darabot novemberben mutatják be. Lilla ezt követően Kerékgyártó István kortárs szerző Rükverc című drámájában lép közönség elő, melyet Czajlik József rendez majd. Áprilisban pedig egy újabb főszerep vár rá, a Nebánts virág című operettben, mégpedig Dönisz életre keltése.

Lilla portálunknak elárulta, hogy nagyon szeret emberek közelében lenni, igazi társasági típusnak tartja magát, de itt Kassán még keresi a társakat.

”Talán  az  visel meg engem, hogy egyedül vagyok most. Keresem az új barátokat, hiszen itt Kassán  még kevés embert ismerek, – de biztosan ez is kialakul majd. Leginkább az hiányzik,, hogy nincs kivel a zenéről beszélni”- jegyezte meg.

Dégner Lilla
fotó: ifj. Szaszák György, XLPIXEL MEDIA

 A galériákban szeret randizni

Mindenekelőtt a férfiak számára jó hír, hogy Lilla egy hosszú kapcsolat után belépett a szinglik klubjába. De ember legyen a talpán, aki a szeretné meghódítani! Nem titkolta, hogy sok érdeklődőt kikosarazott már. De volt oka rá, hiszen az egyik például egy Schagal-kiállításon 15 perc után azt mondta neki, menjenek már máshova, mert nagyon éhes. Nos, aki tehát jó benyomással akar lenni Lillára, annak arra is fel kell készülnie, hogy ő bizony akár egy fél napot is szívesen eltölt a galériákban, mert a képzőművészetet is igen szereti.  Érdekes megfigyelés részéről az is, hogy Budapesten a férfiak illedelmesebben viszonyulnak a nőkhöz, mint Kassán. Itt akármikor az utcán, az üzletek bejárata előtt, a villamosra való felszálláskor is eléjük vágnak. De azért valamiben jobbak a pestieknél:

„ Ki kell emelnem viszont, hogy a kassai fiúk  jószívűek. A budapesti pasik nárciszok és zsugoriak.“

Dégner Lillával leghamarabb októberben 4-ikén találkozhat a közönség.  A Fehér Éjszakán  Suchoža József Personál Moses videó installációjának a verniszázsán egy ének -performanszban láthatjuk.

fotó,szerkesztő: Ifj. Szaszák György