A város tovább folytatja a villamossínek felújítását, idén Dél-városrész és a Tóvárosi lakótelep következik. Már elindult a közbeszerzési eljárás az építészeti-műszaki tervdokumentáció kidolgozására. Az érdeklődők egészen augusztus 10-ig jelentkezhetnek, az ajánlatok kiértékelésének egyetlen feltétele a legalacsonyabb ár kínálata.

szerkesztő: Filip Orsolya

A munkálatok megkezdésével még idén számolnak, befejezésükkel pedig 2019 végén. A szükséges pénzösszegeket az Integrált közlekedésfejlesztési Operatív Program keretén belül kellene megszerezniük, amelyet a Közlekedésügyi és Építésügyi Minisztérium felügyel.

A munkálatok során felújításra kerülnének az Alejová utcán fekvő sínek, amelyeket 1986 és 1990 között építettek. Továbbá a Szalánci úttól a Važeckáig, beleértve ebbe a villamosfordulót is, mivel ez a Tóvárosi lakótelepre vezető vonal már több mint harminc éves. A következő szakasz a Déli sugárút lenne a VSS hídtól a Fejova kereszteződésig. A Fejova utcától a Cintorínska megállóig húzódó szakasz 2001 és 2005 között volt felújítva, az innentől a VSS hídig fekvő sínek 33 évesek. Az utolsó felújításra váró szakasz pedig a bárcai.

Az egyes szakaszokat rekonstruálását gyakorlati okokból külön építési munkálatok során fogják kivitelezni. A vonal legfőbb hátrányai közé tartoznak, hogy a sínek deformáltak, hangosak, rezegnek, elavult panelborítás veszi őket körül, a villamosok csak korlátozott sebességgel haladhatnak rajtuk, továbbá nem megfelelő a vízelvezetés, illetve nem rendelkeznek modern információs rendszerrel. A felújítási munkálatok teljes összeget több, mint 131 millió euróra becsülik.

Forrás: Košice:dnes