Az Alsó-Zemplén térségében terjedő kanyaró már Kassára is elért. A Nagymihályi járásban rendkívüli helyzetet hirdettek ki, több hivatal korlátozta a nyitvatartási idejét, a kültéri eseményeket pedig betiltották. A helyi busztársaság már a járműveit is fertőtleníti. Május óta több, mint 200 kanyarós beteget tartanak számon.

szerkesztő: Filip Orsolya

A Svet zdravia kórházak szóvivője, Tomáš Kráľ elmondása alapján a nagymihályi kórházban még van elég hely a betegek befogadására és nem kell őket más kórházakba (Kassára vagy Eperjesre) szállítani. A Kassai Gyakorló Gyermekkórház azt állítja, hogy intézkedéseket tettek az ügyben, a Louis Pasteur Egyetemi Kórház pedig kijelentette, hogy szükség esetén kész a segítségnyújtásra.

A Közegészségügyi Hivatal szakemberei azt tanácsolják a szülőknek, oltassák be a gyerekeiket az oltási naptár szerint. A vakcinákat az egészségügyi biztosítók állják. Ahhoz, hogy kizárásra kerüljön a megbetegedés bármilyen esélye, a lakosság 95%-át szükséges beoltani, mégpedig kétszer, ezt azonban Kassa megyében már régóta nem sikerül betartani.

A kanyaró Kassán a Florián utcai börtönben ütötte fel a fejét, az elítéltet azonnal átszállították trencséni börtönkórházba. A börtönben már megtették a kellő intézkedéseket azokkal szemben, akik az elítélttel kapcsolatba kerültek.

Forrás: Košice:dnes