„A kék bolygó már talán nem is kék?
Pedig milyen szép volt nem is oly rég.
Most szürkés, büdös, füstös.
Ezért egyedül az ember a bűnös!…“

/A megsebzett bolygó/

A Föld napja alkalmából  a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kisdiákjai részt vettek a szabadidőközpont által rendezett  Föld – napi rendezvényen, aminek az idén a Maraton-téren a Kelet – szlovákiai Múzeum adott otthont. A múzeum udvarán és épületében létrehozott számos állomás lehetőséget adott a gyerekeknek, hogy édes jutalom ellenében kipróbálhassák tudásukat a természettudomány számos területén:   növény – állat – és ásványismeretből és különböző termések felismeréséből. Sokat izgultak az eko-kvízen, a kirakós játékon és rengeteget kacagtak a gólyalábozáson és az arcfestészeten is.

Föld-napi csipeszeket gyártottak, feladatokat oldottak meg a gombakiállításon, majd közösen lerajzolták, hogyan képzelik el az ideális, egészséges bolygónkat.

Nagy érdeklődéssel hallgatták az ornitológus előadását a ragadozó madarakról, s egyben távcsővel megfigyelhették, hogyan kelnek ki a sasfiókák természetes élőhelyükün.

Tudatosították, hogy mindannyiunknak tenni kell valamit a bolygónkért, hisz Földünk jövője a mi kezünkben van. Elhatároztuk, hogy továbbra is szétválogatjuk a szemetet, papírt gyűjtünk, virágot, fákat ültetünk, nem szemetelünk és nemcsak ma, hanem az év 365 napján védjük a természetet.

 Tóth Mónika