Az Európai Parlament és az Európai Bizottság szlovákiai irodája segítségével Kassán is egész napos műsorral emlékeznek meg Európa napjáról. Noha a naptárban e jeles napként május 9-et jelölték meg, Kassán az idén már öt nappal hamarabb, május 4- én ünnepelni fognak.

Mielőtt a műsort ismertetnénk, nézzük előbb, hogy a kontinensünk politikusait milyen történelmi tapasztalatok vezették az Európai Unió létrehozásához és annak előzményéhez, a híressé vált Schuman-nyilatkozat elfogadásához.

Nos, röviden azt is mondhatjuk: az első- és a második világháború tanulsága. A történet a XIX. században, a nemzetállamok megszületésével kezdődött, még pontosabban azzal a harccal, ami az új keretek között az európai hegemónia megszerzéséért folyt. Ebben a küzdelemben két óriás feszült egymásnak: Poroszország és Franciaország. A franciák 1871-ben megsemmisítő vereséget szenvedtek a poroszoktól, elvesztették Elszász-Lotharingiát, és létrejött az egységes Németország. Otto von Bismarc „vaskancellárnak“ a franciák felett biztosított fölény megtartása volt a legfőbb célja, míg a franciák az elvesztett területeiket akarták visszaszerezni. Szövetségeseket keresni és fegyverkezni kezdtek el mind a két oldalon. Az eredmény az első világháború kitörése lett, melyben 20 millió ember vesztette életét. A győztesek új határokat rajzoltak Európa térképére. A franciák nemcsak elégtételt vettek Németországon, földbe döngölték az Osztrák-Magyar Monarchiával együtt. A győztes Antant-hatalmakat viszont hiába próbálták mérsékletre inteni, nem volt foganatja. Ez vezetett el a második világháborúhoz, melynek már több mint 50 millió halottja volt. Európa az Atlanti-óceántól Moszkváig romhalmazzá vált. Ennyi áldozat után már le kellett vonni a józan tanulságot. A „nagyok” közül ezt elsőként Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tette meg azzal a javaslatával, melyben felszólította a két világháborúban egymásnak szegülő országokat, hogy vonják közös irányítás alá a szén- és acéltermelésüket. A következő évben Franciaország, Nyugat-Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Olaszország aláírta az első Szén- és Acélközösséget létrehozó szerződést. Ez lett tehát az első nemzetek feletti európai intézmény, az Európai Unió elődje. Május kilencedike 1985 óta ezért lett Európa napja.

Hogy ezt a napot Kassán is megünnepeljük, az helyénvaló. De az már nem, hogy miért május 4.-én és nem 9.- én?! Portálunkon nem is olyan régen azt is bíráltuk, hogy nemzeti ünnepünket, március 15-öt is március 26-án ünnepeltük Kassán. Persze a rendezők – hitük szerint – meg tudják magyarázni, hogy miért akkor. A baj csak az, hogy a napokhoz kötött ünnepek esetében nem lehet magyarázkodni! Mint ahogy most sem. Európa napját Kassán tehát nem május 9-én, hanem május 4-én ünnepeljük. A műsor a Fő utcán, az Alsó kapunál lévő szabadtéri színpadon és környékén már reggel 9 órakor elkezdődik. A színpadról előbb a kassai iskolák legjobb csoportjai, majd különböző stílusú zenét játszó együttesek szórakoztatják a közönséget, miközben számos interaktív játékra kerül sor, sőt az Európai Unióval kapcsolatos vetélkedőkbe is bekapcsolódhatnak a nézők. A rendezvény színhelyén az Európa Parlament és az Európai Bizottság sátrai is megtalálhatóak lesznek, melyekben azokról a projektekről is bővebb információkat lehet szerezni, amelyeket uniós forrásokból támogatnak. A kassai rendezvényen három európai-parlamenti képviselő: Richard Sulík, Ivan Štefanec és Monika Smolková is jelen lesz, akikkel a közönség a 16.30 órakor kezdődő Kávé a képviselőkkel című műsorban beszélgethet. A vendégek az ünnepi beszédeiket 18.15 órai kezdettel mondják el.

/szasz/