Magyarország Kassai Főkonzulátusa „Az 1956-os szabadságharc és forradalom szlovákiai szemmel” címen hirdetett rajzpályázatot a konzuli körzethez tartozó általános iskolák és középiskolák diákjai számára. A rajzpályázat projektbe aktívan 8 iskola tanulói kapcsolódtak be. Pályamunkáikból a kassai Thália Színház Márai Stúdiójának kávézájóban rendeztek kiállítást, melynek ünnepélyes megnyitóján Duncsák Attila – és Fecsó Szilárd festőművészek értékelték a fiatalok alkotásait, majd Bitay Levente konzul adta át a jutalmakat a díjazott alkotóknak. Az első kategóriában – az általános iskolák alsó tagozatosai közül – a rozsnyói Református Egyházközösség Alapiskolájának tanulója – Tisza Mária, illetve a  perbenyíki alapiskola képviseletében Diószeghy Márió alkotása bizonyult a legjobbnak. A felső tagozatosok kategóriájában szintén a rozsnyói Zagiba Mátyás, valamint a tornaljai Mag Viktória festménye nyerte el leginkább a bíráló bizottság tetszését. A középiskolások mezőnyében a kassai Janitor Beatrix és a restei Závodsky Melinda alkotása lett a legjobb.

Robert Nemeti Freelance Photographer
Robert Nemeti Freelance Photographer

A tárlatmegnyitót a Márai Stúdió színháztermében az V. LITfest kortárs magyar nemzetiségi irodalmi műhely rendezvénye követte, melynek első részében a műsor összeállítói szintén az 1956-os hősök és a rajzpályázat díjazottjai előtt tisztelegtek. Ez a műsor Haraszti Attila főkonzul köszöntőjével kezdődött, majd a Zekeres Együttes Láger-angyal címen adott elő 1956 ihletésében megzenésített verseket. Ezt követően a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium KGSZT csapata Bodon Andrea összeállításában és rendezésében Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról, Buda Ferenc: Pesten esik a hó, Adorján András: Mi volt 1956, barátom? Valamint Márai Sándor: Mennyből az angyal és Péskándi Géza: A harangok dala című alkotásaikból kivett gondolatsorok egymásba erősítéséből egy sajátosan egyéni és erős mondanivalójú műsort mutattak be, nagyon tiszta kisszínpadi eszközökkel. Ez a műsorrész azzal a beszélgetéssel zárult melyben a műsorvezető fiatal színész, Havasi Péter az est meghívott költő- illetve író vendégeivel: Bárczi Zsófiával, Zalán Tiborral és Balázs F. Attilával folytatott, lehetőséget adva a közönségnek is a kérdezésre. Noha ezeknek az íróknak sincs már közvetlen emléke 1956-ról – mint ahogy a diák-festmények készítőinek sem – mégis bebizonyosodott, felesleges volt az aggodalom azért, hogy ez a téma inspiráló lehet-e a későbbi nemzedékek számára. Világossá vált ugyanis, hogy a szabadságvágy az embernek ahhoz az alapértékéhez tartozik, ami a megtisztulás szinonímájaként is értelmezhető. Az ember lelkülete is, mint a hordóba zárt szőlőlé, erjedésnek, forrásba, /forradalomba/ indul, hogy a piszkot kivesse magából, hogy tiszta lehessen. De, hogy miért van bennünk ez a vágy, ez az akarat? Nos, alighanem azért mert lelkünk mélyén kódolva van, hogy a létezés eredeti alapállásához vissza kellene jutnunk. Nagyon egyszerűen fogalmazva: hogy a szánkat elhagyó szó azt jelentse, ami – és nem mást. Valójában a korrupció a világunkban már akkor elkezdődött, amikor ez az állapot megbillent, más szóval hálátlanok lettünk valamihez, bűnbe estünk. Innem ered az irodalom, a képzőművészet és a zene inspirációja is – és ez a hajlam már a gyerekekben is benne van, mind az alkotáshoz, mind a befogadáshoz, és ezért tudnak mit kezdeni akár az 1956-os történelmi események újraértelmezésével is, de a kortárs írók alkotásainak sajátos befogadásával is.

Robert Nemeti Freelance Photographer
Robert Nemeti Freelance Photographer

Az V. LITfest műsorának második részében erről Kassán immár másodszor vendégeskedő királyhelmeci diákok is tanúbizonyságot tettek. A SYCORAX diákszínpad és az ALONE AVENUE zenekar Kocsol László, Gágyor Péter, Zalán Tibor Juhász Katalin, Mizsér Attila és nem utolsó sorban a még diákpadhoz kötött fiatal tehetség Bari Fatima költeményeivel azonosulva vallottak világlátásukról. Külön értékei, új színfoltjai voltak az estnek azok az isntallációk, videók, objektumok, rajzok, festmények stb., melyeket a kassai és királyhelmeci gimnazisták a jelen levő költők és más kortárs irodalmárok alkotásainak ihletésében készítettek el. Illetve nem csak ők, hiszen például a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karáról Szitás Veronika Zalán Tibor: Olaj, ahogy lassan, illetve a Hasonlat című versei alapján készített két grafikát, míg a vajdasági Fridrik Boglárkát Zalán Tibor: Lassú halált játszik az álom c. verse ihletett egy kép megfestésére. A budapesti Jaschik Álmos Művészeti Iskola diákja, Janitor Kristóf pedig azt az olajfestményét küldte Kassára, melyet Forgács Miklós: Unott himnusz hatására festett meg.

Hogy a gimnazisták magukénak érzik a régebbi írónemzedék alkotásait is, és üzenethordozó hangsúllyal képesek mondandójukat tovább örökíteni, ez a kassai KGSZT diákszínpad a Távolodók címet viselő műsort záró blokjukkal is igazolta, amit Mikola Anikó, Rácz Olivér, Ozsvald Árpád, Gyurcsó István, Márai Sándor, Gál Sándor, Gyüre Lajos, Dénes György, Tóth Elemér verseiből válogatva állítottak össze, s kaptak érte a közönségtől vastapsot. A vastapsot Fecsó Ivett, a LITfest ötletgadája is megérdemli, hiszen neki és az őt támogató szellemi partnereknek is jár az elismerés, hiszen a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, valamint a Fecsó Pál Polgári Társulás égisze alatt egy fél évtizeddel ezelőtt egy nagyszerű kezdeményezést alapoztak meg Kassán.