2017. február 9-én nyitott napot tart a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Természettudományi kara. A kapu 8:30-tól minden biológiát, kémiát, informatikát vagy matematikát kedvelő diák, nevelési tanácsadó, szülő – vagyis a teljes nyilvánosság előtt nyitva áll.
A program párhuzamosan több helyszínen is zajlik majd, de legelőször az egyetem sikeres növendékeinek előadásaira várják az érdeklődőket. A szakemberek a biológia, ökológia, kémia és geográfia legizgalmasabb témáiba a Moyzes utca 11 szám alatti Praslička-aulában vezetik be a tovább tanulni vágyó fiatalokat. Míg Doc. RNDr. Martin Kundrát, PhD az őskort térképezi fel a látogatók előtt, addig Mgr. Ján Molnár megmutatja, hogy a közlekedés területén milyen lehetőségek vannak a geográfiai és informatikai rendszerek kihasználására, RNDr. Peter Chovan pedig arról szól majd, hogy a kémiának milyen fontos szerepe van a bűnügyi praxis területén.
A matematika, fizika és informatika iránt vonzódó diákokat a Park Angeliumban Mgr. Darina Brožovská, prof. RnDr. Rastislav Varga, DrSc és Mgr. Radovan Staš várja érdekes előadásokkal.
A szakmai előadások után gazdag program várja az érdeklődőket az egyes szakok székhelyein. Bemutatják a laboratóriumokat, szaktantermeket, jelentős kutatások és nemzetközi együttműködések eredményeit. Fény derül a külföldi tanulás és az elhelyezkedés lehetőségeire. Lehetőséget adnak az idősebb diákokkal való találkozásokra, beszélgetésekre is. 9:00 és 14:00 óra között a természettudományi kar területén felállított információs sátrakban igényelhető minden hasznos tudnivaló az egyetemi tanulmányokról, a szervezők különböző matematikai, fizikai és informatikai kísérletekkel is készülnek.
10:15 és 13:15 óra között lesz a nevelési tanácsadók találkozója, melyen a természettudományi szakok oktatásának kérdése lesz előterjesztve. Bemutatják az összes választható szak előnyeit és érdekességeit.
A nyitott nap programja délután is folytatódik. Meglátogatható a kassai UPJŠ Botanikus kertjében található Steel Park. A potenciális diákok szülei 15:30-tól a Minerva épületben (Moyzes utca 9) személyesen beszélgethetnek a kar dékánjával doc. RNDr. Gabriel Semaniš-sal PhD, és az egyes szakok képviselőivel. A résztvevőknek lehetőségük lesz körülnézni az új Egyetemi Technicon tudományos parkban (Jesenná 5). Ez az intézmény fennállása óta a legmodernebb felszereléssel rendelkezik. A korszerű laboratóriumok értéke meghaladja a 2,2, millió eurót. Ennek a felszerelésnek a célja, hogy Szlovákia egyik legjobb egyetemén a kutatók hozzájárulhassanak az innovációkhoz és a kutatócsoportok közös munkájához.
/n. emese/