Egy szavazaton múlott, hogy a Kassáról szóló törvény módosítását a honatyák nem javasolták második olvasati megvitatásra a parlamentben. Ez pedig azt jelenti, hogy a Smer színeiben politizáló Richard Raši parlamenti képviselő, Kassa főpolgármesterének előterjesztése megbukott, lekerült a napirendről.

Ehhez a vereséghez az járult hozzá, hogy a kormánypárti szövetséges, a Most-Híd képviselőinek nagy része nem szavazott.

„A Most-Híd parlamenti klubjának képviselői bebetonzták Kassa közigazgatási felosztását, tehát a 22 városrészt a 22 polgármesterrel, a 22 elöljáróval, a 22 önkormányzattal, a 22 hivatali apparátussal. Ezek számának lecsökkentésével mi olyan anyagi megtakarítást szerettünk volna elérni, amit Kassa továbbfejlesztésére fordíthattunk volna, de így továbbra is ugyanannyi anyagi ráfordítást kell a városrészek vezetésére költenünk, mint eddig” – fogalmazott a csalódott főpolgármester. Számítása szerint évi 8 millió eurót lehetett volna Kassának megtakarítani.

A törvényjavaslat parlamenti előterjesztés után valójában vita sem alakult ki. Mindössze egy hozzászóló volt, Alena Bašistová , a Sieť párt kassai képviselője, aki azt kifogásolta, hogy a városrészek számának tervezett csökkentéséről Kassán szinte semmilyen vitafórumot nem tartottak.

A sajtó megkeresésére a Most-Híd egyetlen kassai parlamenti képviselője, Eduárd Adamčík is annak a véleményének adott hangot, hogy ebben a kérdésben népszavazást kellett volna tartani. A parlamentben ezért ő sem szavazott, jóllehet valójában a városrészek számának redukálását mégsem tartja eretnek gondolatnak.

Az ellenzéki pártok a beterjesztés ellen szavaztak.

/szaszák/