Januárban befejeződtek a nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi robotikai csapatverseny, a First Lego League (FLL) regionális fordulói. A versenyben ez emúlt évben a világ 88 országából több mint 250 000 gyerek 32 000 csapata vett részt. Szlovákiában is évről évre egyre több iskola és tehetséggondozó szervezet kapcsolódik be az igényes versenybe, ennek bizonyítéka, hogy az idén összesen 90 csapat indult a hét regionális körben. A kassai Šafárik Egyetem adott otthont január 11-én az egyik regionális fordulónak, melyen a Talentum Cassoviensis Alapítvány programozó műhelyének csapata, a „Talentum SAP”, az előző évekhez hasonlóan az ország legjobbjai között végzett.

A kassai diákok a régió 16 csapata közül az összesített verseny- és több más kategória győzteseként jutottak tovább a Visegrádi országok csapatainak fordulójára. A Robot Game kategóriát 309 ponttal, és egyben szlovákiai rekorddal nyerték meg, a legjobb Robot Design díját is nekik ítélte a szakmai zsűri.

A versenyt minden évben új témában hirdetik meg, most az állatok és emberek együttműködése a vezérgondolat, melyhez kapcsolódva olyan robotot kell tervezniük, amelyik a terepasztalon előre megadott feladatokat teljesít, pl. megeteti az állatokat, beindítja a fejőgépet, vagy kiszedi a mézet a kaptárból.

A gyerekeknek egy kutatási projektet is ki kell dolgozniuk, amelyik az állatok és emberek egyműködését innovatív módon segíti elő. A Talentum projektje a denevérek megmentéséről szól, mivel a városokban a lakóházak külső szigetlésénél időnként előfordul, hogy a denevérek a burkolat alá szorulnak és befalazzák őket. Szakemberekkel való konzultációk után létrehozták a BatScape-et, ami egy PVC csövön keresztül kivezeti a denevéreket a rejtekhelyükből, de vissza már nem engedi őket. A készülék a terelőcsőbe beépített Arduino mikroszámítógép segítségével egyúttal meg is számlálja a kimenő denevéreket, így a környezetvédők pontos információhoz jutnak és biztosítani tudják számukra az alternatív elhelyezést valahol az eredeti lakóhely közelében. A lényeg, hogy nem falazzák be őket!

Február 5-én a V4 országok döntőjén Debrecenben 27 csapattal mérik majd össze tudásukat és rátermettségüket a Talentum diákjai, akik lelkesen készülnek és tanulnak, mivel ott már angolul kell bemutatniuk a kutatómunkájukat és a nemzetközi zsűri előtt megvédeniük a robot megoldásukat. A verseny egyik fontos kategóriája a Teamwork – csapatmunka, ahol az együttműködést és kommunikációt értékelik. Erre nem lehet speciálisan készülni, mert csak a rendszeres közös összmunka vezet oda, hogy szívvel és lélekkel egymás gondolatait kitalálva és támogatva dolgoznak együtt a csapat tagjai.
A Talentum csapat tagjai: Kuczik Mária, Urbán Oszkár, Pándy Maximilián, Dávitko Olivér, Luby János, Kovács Norman és Pačuta Máté. A csapat mentora Hanesz Angelika és ifj. Szitás Zoltán.

Hanesz Angelika