Amint arról portálunkon már hírt adtunk a  kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Természettudományi kara is bekapcsolódik a brünni Masaryk Egyetem védnöksége alatt indított tudományos kutatásokba az Antarktiszon. A kassai tudományos expedició tagjai már az új esztendő első napjaiban megérkeztek az argentíniai Rio Gallegos városának katonai repülőterére, de a továbbutazásra napokig várniuk kellett.

„Az időjárás nem volt megfelelő, mert a Wendell-tenger felett több mint ezer kilométeres távolságban alig mozgó, igen alacsony légnyomás alakult ki. A herkules C-130-as géppel végül is 2017. január 20-án szálltunk fel. A légi utunk célállomása előtt egy köztes megállónk is volt Ushuaia városában, amit nem véletlenül neveznek a világ végének, hiszen ezután már az Antarktisz következik“ – tudtuk meg Martin Bačkor professzornak, a kassai kutatócsoport vezetőjének tájékoztatásából, aki azt is elmondta, hogy végül is biztonságban megérkeztek a Marambio Argentín Poláris Állomásra. Itt rögvest fel is szálltak az Mi-171-es Hip-helikopterre, mellyel Seymor-szigetére, a cseh polárils állomásra szálltak. Itt csatlakozott hozzájuk az a négy kutató is, akik a csillei jégtörő hajóval érkeztek a szigetre.

„A fő csoport megérkezése után két órával a nemzetközi ellenőrző bizottság tagjai is landoltak a szigeten, akik az úgynevezett Antarktiszi-szerződés értelmében az Antarktiszi Környezetvédelmi Bizottságnak tesznek jelentést. Az ellenőrök semmilyen hiányosságot, sem problémát nem találtak nálunk, sőt a J.G.Mendel Állomásunkon a megújuló energiaforrásainkat és azokat a technológiákat, amiket a kutatásaink során használni fogunk, nagyra értékelték.“- közölte Martin Bačkor professzor.

Csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy az antarktiszi kutatócsoportot ezúttal három ország négy egyetemének tudósai alkotják: a csehországi brünni Masaryk Egyetem és a prágai Károly Egyetem, a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem valamint a törökországi kayseri Erciyes Üniversitesi.
A munkájukról a továbbiakban is beszámolunk.

A kutatócsoport tagjai, balról: I. Sedláček, J. Kavan, M. Bačkor, J. Ondruch, L. Mareček, F. Vorel, M. Barták, J. Strnad, M. Kňažková, F. Hrbáček, J.Smolíková, K. Láska, G. Halici, M. Slezák, Z. Engel, P. Váczi, D. Nývlt.

Foto: Peter Váczi

/szasz/