Döntött Szlovákia Legfelsőbb Bírósága: az a földterület, melyen a U.S.Steel Košice vasmű felépült Sokoľany (Szakaly) község kataszterébe tartozik, tehát nem a kassaiba – közölte tegnap Alexandra Važanová, a bíróság szóvivője.
Ezzel a döntéssel egy 23 éve elhúzódó pereskedés ér véget, mely meghatározza, hogy az a közel 700 hektárnyi földterület, amin a vasművet felépítették mégiscsak a Szakaly község eredeti tulajdona. A szóban forgó földterület Kassához csatolásáról 1979-ben a Kassa-vidéki Járási Nemzeti Bizottság döntött, amit a vasmű építési tervével összhangban a Kelet-szlovákiai Kerületi Nemzeti Bizottság is jóváhagyott. Szakaly falu – mely közigazgatásilag akkor a Hutníky központi község tartozéka volt – közzé is tette, hogy ez a döntés az ő beleegyezésük nélkül történt. 1997-ben, a restitúciós törvényre hivatkozva a jogérvényesítésüket meg is tették. A kataszteri hivatal jóvá is hagyta a beadványukat, csakhogy ezt Kassa városa bírósági úton megtámadta.
Valójában a harc itt azért folyt, hogy a U.S. Steel kinek fizesse az ingatlanadót. Mivel az ingatlanadók mértékét Kassán emelték, a U.S.Steel-tól legutóbb már hét millió eurót várt a város, két millióval többet, mint tavaly, de az akkor még folyamatban levő per miatt a vasmű ezt az összeget nem fizette ki.
Az érintett feleknek a legfelsőbb bíróság döntésének részletes indoklását tegnap már postázták. A reagálásaikat nyilván csak ezek áttanulmányozása után teszik meg.

/sz/