A Szlovák Vasúttársaság csütörtökön jelentette be, hogy március 7-től változik az országos menetrend. Erre, a tavalyihoz hasonlóan, a kijárási korlátozás és a nem csillapodó koronavírus-járvány miatt került sor, a közlekedési és építésügyi minisztérium utasítására.

Nagykaposon 2019. június 10-én, akkor 7 éves kihagyással indították újra a vasúti személyszállítást, amelynek értelmében hétköznaponként 4 pár vonatot vehettek igénybe az utasok. Most azonban, 2021. március 7-től a minisztérium ezt a közlekedési lehetőséget is megvonja a kis híján 10 ezer lakosú várostól és a környező falvaktól – az embereknek így ismét Perbenyikbe vagy Bánócra kell autózniuk, ha vonatra szeretnének szállni.

A kis motorvonat beltere

Tomáš Kováč, a társaság szóvivője azzal magyarázta a döntést, hogy a megszüntetésre kerülő járatokat, illetve vonalakat az alapján választották ki, mennyire voltak kihasználtak a járvány alatt, illetve, milyen szerepet játszottak az utasok munkahelyére, iskolába való szállításánál.

„Leszögezhetjük, hogy a az optimalizálásra került járatok csupán minimálisan voltak kihasználva.” – tette hozzá.

Míg a vasúttársaság a legtöbb járatot legkésőbb szeptemberben vissza szeretné állítani, addig a Bánóc – Nagykapos vonal mellett egy meghatározatlan idő jelölést láthatunk. A hivatalos indoklás szerint a személyszállítást a tartós érdeklődéshiány miatt szüntetik meg.

A vasútállomás épülete 2019-ben

A ZSSK jóvoltából megkaptuk az ezt alátámasztó adatokat is, melyek szerint 2019-ben egy vonatra jutóan átlagosan 5,4 ember utazott ezen a vonalon, 2020-ban ez a szám pedig 3,8-ra csökkent. 2019-ben a legnagyobb érdeklődésnek a 9321-es számú személyvonat örvendhetett, amelyen maximum akkor 22 személy utazott. 2019 októberében 24 óra leforgása alatt legfeljebb 48 személy utazott a vonalon.

A vasúttársaság már egy ideje pénzhiánnyal küzd, ami miatt január végén még a pénzügyminisztériummal konfliktusba is keveredett. A 195-ös számú vonal idén októberben ünnepli üzembe helyezésnek 100. évfordulóját. Arra a kérdésre, van-e még esély a vonatok visszatérésére, nem kaptunk választ.

F.O.