A közlekedési minisztérium szóvivője, Karolina Ducká megerősítette az eddig interneten keringő pletykákat, melyek szerint újraindul a Munkács és Nagykapos irányába tartó vasúti személyforgalom. Az új menetrend, mely pontosan június 9-én lép érvénybe, összesen 4 pár vonatot fog tartalmazni, ebből kettő a Bánóc-Nagykapos vonalon fog közlekedni (195-ös vonal), míg a másik kettő Kassát és az ukrajnai Munkácsot fogja összekötni.

szerkesztő: Filip Orsolya

A Bánóc és Nagykapos közötti 31,2 km-es vonalon azonban csak a munkanapokon fognak közlekedni a vonatok. A tárca szerint elsősorban a diákok és a munkások életét szerették volna megkönnyíteni az új járatokkal, így indulási és érkezési idejük is hozzájuk igazodik majd. Az utasok csatlakozási lehetőséget kapnak más regionális járatokra is – Kassa és Homonna irányába.

A Munkács felé tartó vonatok naponta fognak közlekedni. A járatokhoz csatlakozások lesznek biztosítva Odesszára, Kijevbe, Lvivbe és Harkovba, míg Kassáról Pozsonyba, Eperjesre és Prágába. Az utasoknak azonban ezentúl is számolniuk kell majd a tiszacsernyői és csapi határátkelőkön végbemenő ellenőrzésekkel. A szerelvényeket a Szlovák Vasúttársaság fogja bebiztosítani.

A menetrend még nem nyilvános és arról sem tudni, milyen kocsik és mozdonyok fogják szállítani az utasokat. A nagykaposi állomáson csigatempóban folynak a felújítási munkálatok, amelyekről jelenleg csak az új, még becsomagolt szemeteskukák tanúskodnak csupán.