Szeptember utolsó napjaiban Kassán, a Márai Sándor Alapiskola alsósai eseményekkel teli, izgalmas hetet zárhattak, amely a természet szeretete, védelme és megismerése jegyében zajlott.

Iskolánk nagy súlyt fektet a hulladék szelektálására és újrahasznosítására. Ennek keretében egész héten papírgyűjtés folyt, melybe a diákok szép számban bekapcsolódtak.

Mint minden éven, az iskola udvarán az idén is megtartották az őszi ízek kóstolóját – a környező kertek legszebb gyümölcskiállítását. Pompázó színek és ínycsiklandozó illatok fogadtak minden kóstolgatni vágyót.

A kóstoló jelszava:” Belépés csak kalapban”, így hát mindenütt kalapos gyerekbuksi majszolta az illatos gyümölcsöt: almát, szilvát, körtét, őszibarackot, diót. A jókedv fokozására a gyerekek népdalokat énekeltek- zengett az udvar a szüreti dalok ismert melódiáitól. Jó volt nézni a sok mosolygós nebulót, aki közül egyik sem a csokit, meg a kekszet tömte magába.

Péntek reggel nehezen tudtak figyelni azok az osztályok, melyek ablakai az udvarra nyílnak. A tanórák megszokott ritmusát folyton kakaskukorékolás, gágogás, csipogás és hápogás zavarta meg. Az Erdélyi házaspár szakértelemmel pakolászta ki a ketreceket, melyekbe sok-sok ismert és ismeretlen fajta baromfi, galamb és nyuszi került a világ minden tájáról.

Nem csoda, ha a gyerekek folyton az ablaknál kötöttek ki. Nem maradt más hátra, mint minél előbb kimasírozni az udvarra. Rengeteg egyedi, különleges állatkával találkoztak a szemlélődők, melyekkel az ember nem lát egy átlagos baromfiudvaron, csak kiállításokon, melyek mindegyikéről Gábor apuka hosszan tudott mesélni. Természetesen a nyuszik voltak a kedvencek, melyeket mindenki meg akart simogatni. Volt ott bécsi kék, francia bárány, rex, belga óriás, de pici szőrmók nyuszik is.

Nagyon érdekesek voltak a baromfiudvar lakói is, ahol szintén számos különlegességet lehetett megnézni, mint a selyemtyúk, óriás orpinton, ruáni kacsa, dísztyúk.

A gyerekek megismerkedtek a galambokkal és megtanulták a neveiket – King, Lengyel hiúz, Magyar karrier. Izgalmas volt annak a román postagalambnak a története, amely csak úgy véletlenül beröppent a gazda udvartartásába.

Gábor apuka minden állatfajtát ismertetett, mindegyikről tudott valami érdekeset mondani.

Sokat tanultak és tapasztaltak a kisdiákok. Bárcsak ilyen lenne minden természetismeret óra!

Szeptember 30-án a gyerekek a nagy magyar meseíró, Benedek Elek születéséről is megemlékeztek, ami 2005-től a Népmese Napja is lett. Az alsó tagozatosok a nap folyamán sok szép mesét hallgattak meg, ahol megismerkedtek a magyar mesevilág gyöngyszemeivel.Ezen keresztül megízlelhették örökségünket, kulturális értékeinket.

A gyerekek a legkedvesebb meséikhez illusztrációkat készítettek, melyeket az iskola aulájában kiállítottak

Tóth Mónika