A kávét mindenki másképp szereti és igényli. Van akit az üzletben megvásárolt azonnal oldódó vagy már hónapok óta megdarált fekete lefőzése kielégít. Az emberek nagy része viszont  szeret fizetni a kávéház hangulatáért, a frissen pörkölt és darált csészetartalomért. Nagyszámú vendégnél ez presztízskérdés. Ha mégis a nappaliban szeret kávézni, frissen pörkölt szemeket vegyen és a kávékészítés előtt darálja meg azokat.

A kávé fontos megkülönböztető jele az, hogy arabica vagy robusta szemekből készült-e. A fekete kincs a Rubiaceae családból származó  Coffea tipusú cserje termése. Sokszor hangsúlyozzák, hogy az arabica a nemesebb és drágább fajta. Sokkal kevésbé ellenálló a kártevőkkel a betegségekkel és a hőséggel szemben. Ovális, kissé lapos termése van , melynek éréséhez 7-9 hónap szükséges. Hegyvidéken 1000 – 2000 méter magasan nő, selymes ízvilág jellemzi. Kevesebb koffeint tartalmaz mint a robusta. Ilyen kávékülönlegességeket kóstolhattok a Világ kávéi kávézóban. Sok törzsvendég, köztük én is, a frissen, világosra pörkölt Brasil Santos ültetvénykávé függője vagyok. A savanykás ízt egy csepp kávétejszín lággyá simítja. A legjobb egy finom kaláccsal párosítva.

Vetélytársa egy ellenállóbb fajta, termése 11 hónapos érés után gömbölyű és kisebb méretű. Az ára kedvezőbb. Igénytelenségének köszönhetően alacsonyabb területeken is megterem. Kesernyés ízű és sötétebb pörkölést igényel. Az arabica egyensúlyba hozza. Igazán hosszúra főzve, feketén az ismerősöm kedvence. A gőzölgő csészetartalom, naponta a Shalkházba csábítja.

Az olaszos kávék alapja a krémesre főzött espresso. A sötétre pörkölt általában dél-és közép-amerikai kávészemek kesernyés aromája leginkább ˶feketén˝ érvényesül. Szinte vétek ízesíteni ezt a koffeinbombát. A latin receptúra szerint édesebb az élet. A friss darálékba cukor kerül, így a végeredmény karamellás lesz. ˶Amerikában összeházasodott az olasz kávékonyha megnyújtott, híg verziója a latin ízekkel.˝ (Frei Tamás) Az óceánon túliak a dió a mandula és a vanília szerelmesei.

Az arabok lakta vidékeken a fűszeres ízű kávészemeket hosszan pörkölik és rézedényben percekig forralva édeskésre főzik.

A következő olasz ellentét a japánok precíz és aprólékos, tisztán lecsepegő vízzel készített kávéja. A speciális receptek a folyékony állagot akár habra vagy zselére változtatják.

A francia kávékonyha kedvelői desszertként fogyasztják  a tejjel vagy tejszínnel készített édeskés italt. Az alap általában világosabbra pörkölt afrikai kávé, hogy a cukorral és fűszerekkel harmóniában legyenek a savanykás de izgalmas ízek. Az Ausztriát és Spanyolországot is meghódító ˶french press˝ a római klasszikus konkurenciája. Az ízesített capuccino szerelmese a barátnőm. Selymes habbal és finom reggelivel kapható a San Domenico kávézóban.  Nyáron pedig az egzotikus jegeskávék fogynak a legjobban.

Kassán minőségi kávét a Világ kávéi kávéházban és a Phanterei könyvesboltok CafeDias kávézóiban fogyaszthat el. Sokszor nem a kávé minősége, hanem a hely hangulata és a pincérnők hozzáállása számít.

A kávéházakban a tiszta arabica mellett sokszor úgynevezett blendeket, 80% arabica, 20% robusta arányban, használnak. A 100% arabica kedvelői  számára előnyös lehet egy különböző pörkölésű ültetvénykávékból összeállított keverék. Így megelőzhető az arabica átható savanykás íze. Én erre szavazok.

Emese