Az egyedi kiadványok gyűjtői, de a numizmatikusok is minden bizonnyal felfigyelnek a hírre, hogy holnaptól, azaz 2018. augusztus 24-től kezdve, reggel 9.00 órától Kassán a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Botanikus kertjében a Mánes utca 23 szám alatt megvásárolható az Európai Központi Bank engedélyével készített 0-eurós értékben kinyomtatott reklám célú euróbankjegy.

Amint azt Pavol Mártonfi, a Kassai Botanikus Kert megbízott igazgatója a sajtó tudtára adta, ezen az egyedi euróbankjegyen a botanikus kertjük üvegházainak a látképe van, melyet 1958-ban, tehát 60 évvel ezelőtt nyitottak meg a látogatók előtt. Az üvegház előtt természetesen láthatóak a virágzó vízi növények is, amelyeket a természet kedvelői az ökológiai tanösvényen végig sétálva mindig megcsodálnak. A bankjegyről nem hiányzik a Šafárik Egyetem jelképe sem, hiszen a botanikus kert hozzá tartozik.

Tájékoztatást kaptunk arról is, hogy ezt a nullaeurós bankjegyet olyan százszázalékos gyapjú papírra nyomtatták, mint az euróbankjegyeket és az eredetiséget garantáló titkos vízjelekkel is el van látva. A színe az 500 eurós bankjegyé, míg a mérete a 20 eurósé. Ezt az eurós bankjegyet a botanikus kert belépőjéhez vásárolhatják meg az érdeklődők, vagy belépőjegy nélkül is a botanikus kert mellett a J&A kertészetében. Egy személy viszont csak maximum 5 darab ilyen euróbankjegyet vásárolhat. Egy bankjegy ára 3,30 €.

Mindezen túl, aki eddig még nem járt a botanikus kertben, annak az alábbi tudnivalókat is a figyelmébe ajánljuk:

A Kassai P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertje Szlovákiában a legnagyobb területtel büszkélkedhet.

A Kassai botanikus kertet a város északi részén építették 30 hektárnyi területen. A nyilvánosság részére 1950-ben lett elérhető. Csaknem 4 000 növényfaj található itt, minek köszönhetően Európában a  legjelentősebbek közé sorolható.

Különösen értékes az 1200 fajt bemutató kaktusz- és pozsgásgyűjtemény, ami állítólag legnagyobb a maga nemében az egész volt Csehszlovákia területén.

1 742 m2-t foglal el az üvegház, melyben csodálatos orchideák, rovarevő növények és egyéb szubtrópusi és trópusi növényfajok vannak kiállítva.

A Kassai botanikus kertet 2002 óta védett területnek nyilvánították. A dolgozók 14 Kelet – szlovákiai védett növényfajtával foglalkoznak, melyekből 8 kritikusan veszélyeztetettnek tekinthető.

/szasz/