2016 novemberében kezdte el a Skanska részvénytársaság a D1-es autópálya Budamér és Magyarbőd közötti 14,4 kilométeres szakaszának építését, és a projekt részét képező Dél-felé vezető R2-es gyorsforgalmi út további1,1 kilométeres szakaszának megépítését is. A kivitelező a megrendelővel – a Nemzeti Autópálya Társaság r.t.-vel /Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS)/ kötött szerződés alapján 2019 év végéig köteles befejezni a 197,5 millió eurós beruházás kivitelezését.

Az időpont tartható lesz – erről Érsek Árpád közlekedési miniszter, a helyszínen győződött meg. Az építkezésen tett munkalátogatása után így fogalmazott:
„Ma a D1-es autópálya Budamér és Magyarbőd között épülő szakaszát ellenőriztük. Az építkezés folyamatosan halad a nehézségek ellenére is. A szakasz megnyitása nemcsak a kassaiaknak lesz segítség, hanem az egész régiónak illetve a Magyarországról és Lengyelországból érkező tranzitforgalomnak is. A munkálatok tehát késés nélkül folytatódnak és az adott szakasz időben át lesz adva a forgalomnak.“

A fentiekhez kapcsolódik az a további jó hír is, hogy az Európai Uniótól 173 millió eurós támogatás érkezik ennek az autópálya-szakasznak a megépítésére. A pályázat elbírálásánál az volt a döntő, hogy ezzel a beruházással Szlovákiát északi és déli irányban is rákapcsolhatják a szomszédos országokban már meglévő vagy most épülő autópályákra.

A további beruházásokról egyelőre az mondható el, előkészületi fázisban van az R2-es gyorsforgalmi út Saca és Kassaolcsvár közti szakasza, amely összeköti a D1-es autópályát az R4-es Kassa és Migléc közti szakaszával, ami által teljessé válik a Kassát elkerülő körgyűrű délkeleti része. Ami pedig az R2-es Saca és Kassaolcsvár közti szakaszát illeti, erről az mondható el, hogy két részből tevődik össze. A hosszabb rész közvetlenül csatlakozik a D1-eshez. Ennek a megépítésére a Nemzeti Autópálya-társaság a múlt év végén hirdette ki a pályázatot, a munka jövőre kezdődhet el. A rövidebb szakasz hét kilométeres. Ezen lesz a kassai U.S.Steelhez vezető kereszteződés. Ennek megépítésére a közeljövőben írják ki a pályázatot.

/sz/