Tegnaptól Thököly Imre fejedelem lovas bronzszobra díszíti Késmárkon a vár előtti teret. Ján Ferenčák, a város polgármestere a szoboravatási ünnepségen annak a hitének adott hangot, hogy Győrfi Lajos szobrászművésznek ez az alkotása nem csak a fejedelemnek és a Thökölyi család emlékének szentelt várban létrehozott tárlatnak lesz a teljes értékű része, hanem a Szlovákia és Magyarország közötti egyre fejlődő baráti kapcsolatok jelképe is lesz. 

Hasonlóan vélekedett a magyar kormány képviseletében jelen lévő Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki egyebek mellett azt emelte ki, hogy ez a szoboravatás is olyan fontos pillanat, ami a legtisztábban fejezi ki a magyarok és szlovákok elválaszthatatlan összetartozását.

A szobortartó alapzat elkészítését Késmárk városa finanszírozta, a műalkotás elkészítését pedig Magyarország Kassai Főkonzulátusa. A szoboravató ünnepség azzal zárult, hogy a résztvevők a helyi evangélikus templomban megkoszorúzták Thökölyi Imre sírját, akinek hamvait a száműzetésből haza hozva 1906-ban itt helyezték örök nyugalomra.

/sz.gy. fotó: fábián g./