Soltész Miklós, a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára első ízben tartott sajtóértekezletet Kassán.

A Csemadok Kassa Városi Választmányának Kovács utcai székházában a szlovák és magyar média képviselői előtt az államtitkár mindenekelőtt azt szögezte le, hogy az utóbbi években Magyarország és Szlovákia között jobb lett a nemzetiségi politikához való viszonyulás, és mivel a magyar gazdaság jelentősen megerősödött, több anyagi forrás áll rendelkezésükre az anyanyelv, a hit és a magyar identitás megőrzését segítő programok támogatására a határon túl élő magyarokat illetően is.

Külön kihangsúlyozta, hogy elsősorban a hit az, ami a szlovák és a magyar keresztényeket összeköti, ezt kell erősítenünk az olyan jelenségekkel szemben is, mint amit a muszlim terjeszkedése jelenthet. Az államtitkár elmondta, hogy a Magyar Kormány 2011 és 2016 között 1,74 milliárd forint támogatást bocsájtott a szlovákiai református, katolikus, evangélikus és zsidó hitközségek hozzájuk  eljuttatott projektjeinek a megvalósítására.

Az államtitkár kassai sajtótájékoztatóján jelen volt Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök helyettese is, aki elmondta, hogy náluk ebből a támogatásból a legjelentősebb beruházásnak a Komáromi Diakónus Központ és Nyugdíjas-ház, Rimaszombatban a Konferencia Központ, Kassán pedig a Missziói és Közösségi Ház felépítése számít, de több olyan beruházás is történt és folyamatban van még, melyek a kis térségekben valósulnak meg. Közölte azt is, hogy Szlovákia 320 községében van református templom. A gyülekezetek 80 százaléka magyar, a 15 százaléka szlovák a többi pedig kétnyelvű. A szlovákiai református egyházaknak a múlt év végén újabb 1,75 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, amit Géresi Róbert történelmi jelentőségű cselekedetnek nevezett. A római katolikus egyház ugyanekkor 937 millió forint támogatást kapott.

A sajtóértekezlet házigazdája, Kolár Péter, a Csemadok Kassa Városi Választmányának elnöke Soltész Miklós államtitkárnak azt a 129 millió forintnyi hozzájárulást köszönte meg, ami a kassai születésű, világhírűvé vált magyar író – Márai Sándor házának megvásárlását és emlékhellyé való átalakítását teszi lehetővé.

/szaszák/