Az idén a gömöri régió fővárosában, Rimaszombaton került megrendezésre február 13-15. között a XXXIX. Felvidéki Magyar Matematikaverseny, amely már két éve a nemrégiben elhunyt neves révkomáromi matematikatanár tiszteletére az Oláh György Emlékverseny nevet kapta. A rendezvény házigazdája a Tompa Mihály Református Gimnázium volt. A megmérettetésen a 11 felvidéki gimnáziumon kívül (Somorja, Galánta, Komárom, Dunaszerdahely, Ipolyság, Fülek, Tornalja, Rimaszombat, Kassa) hagyományosan magyarországi gimnáziumok diákjai is megmérkőztek Kaposvárról, Győrből, Egerből, Miskolcról és Békéscsabáról. A rangos versenyre a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolából 8 diák kapott meghívást, nevezetesen Vištan Laura, Fáber Levente, Bodnár Attila, Kukoricás Benedek, Kekeňák Tamás, Pristaš Viktor, Szoplák Zoltán és Murín Dávid.

Pénteken a regisztráció, a szálláshelyek elfoglalása és a finom vacsora után a versenyzők egy érdekfeszítő dokumentumfilmet tekintettek meg a gömöri juhászok életéről.

Másnap az ünnepélyes megnyitót, amely a gimnázium dísztermében volt megtartva, megtisztelte jelenlétével Magyarország kassai konzulja, Bitay Levente, Ádám Zita, a SZMPSZ alelnöke és JUDr. Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere is. Ezután kezdődhetett a nemes versengés, ami 4 kategóriában zajlott. A versenyzőknek 6 feladattal kellett megbirkózniuk, amelyek megoldására 4 óra állt a rendelkezésükre. A versenyfeladatok megoldásait tapasztalt zsűri értékelte, amelynek tagjai Mészáros József nyugalmazott matematika tanár, Gyürki István, a szlovákiai matematika olimpia országos bizottságának tagja és Miko István matematika tanár- régióvezető voltak.

A kimerítő verseny után a diákok városnézésen vettek részt, ahol megtekintették Rimaszombat látványosságait, a tanárok pedig elkezdték a versenyfeladatok értékelését.

A késő délutáni órákban következett az eredményhirdetés, ahol két eredménylista is szerepelt-egy felvidéki és egy összesített. A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákjai az idén is kitűnően szerepeltek, minden kategóriában előkelő helyet harcoltak ki.

Felvidéki eredménylista:

  • Fáber Levente 9. évfolyam -2. hely
  • Kukoricás Benedek 9. évfolyam- 4. hely
  • Bodnár Attila 10. évfolyam-5. hely
  • Vištan Laura 10. évfolyam – 2. hely
  • Kekeňák Tamás 11. évfolyam-1. hely
  • Pristaš Viktor 11. évfolyam – 5. hely
  • Murín Dávid 12.évfolyam – 5. hely
  • Szoplák Zoltán 12. évfolyam- 7. hely

Összesített lista:

  • Fáber Levente 9. évfolyam- 3. hely
  • Kekeňák Tamás 11. évfolyam-1. hely

 

Sok szeretettel gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak, Kekeňák Szilviának és Miko Istvánnak a szép eredményekhez!

                                                                                                                                Tóth Mónika