Robert Fico exkormámyfő, a Smer elnöke alkotmánybíró szeretne lenni. Az erre vonatkozó jelölést Martin Glváč, a Smer parlamenti alelnöke terjesztette be. „Meggyőződésem, hogy eddigi ténykedése alapján a legmegfelelőbb jelöltről van szó“ – szögezte le Glváč.

A hír az ellenzék körében felháborodást és a politikai elemzők egy részében is ellenérzéséket váltott ki. Fico döntését Grigorij Mesežnikov egyenesen óriási botránynak minősítve így fogalmazott: „Hihetetlen, hogy olyan valaki akar alkotmánybíró lenni, aki számos alkalommal megsértette az alkotmányosságot, aki több alkotmányellenes törvény szerzője volt, s akinek súlyos gyanúk miatt kellett távoznia posztjáról.”

Az alkotmánybíró jelölések leadásának határideje ma telt le. A jelöltek hivatalos névsorát még nem  tették közzé, de az eddigi ismeretek alapján a következő jelöltek jönnek még szóba: Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Radoslav Procházka, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Edit Pfundtner, Peter Kresák, Ján Šikuta, Martina Jánošíková, Robert Šort, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Verbarský, Ladislav Duditš, Marian Sluk, Daniela Švecová.

A parlament alkotmányjogi bizottsága a tervek szerint január 23-tól kezdődően három napon át hallgatja meg az alkotmánybíró jelöltek bemutatkozását. A parlament képviselői pedig a január 29-én kezdődő ülésükön a jelöltek közül 18-nak szavazhatnak bizalmat. A köztársasági elnök ebből a 18 jelöltből választja ki a 9 új alkotmánybírót.

Ami Robert Ficot illeti, neki nem okozhat gondot a megválasztott 18 alkotmánybíró-jelölt közé bekerülni, hiszen csak magának a Smernek 48 képviselője van a parlamentben. Mivel Andrej Kiska államfő viszont már korábban is többször jelezte, hogy Ficot nem hajlandó kinevezni, a szakértők szerint Fico kivárja majd, míg Kiskának június közepén lejár a mandátuma.

/sz/