A Szlovák Televízió magyar adása izgalmas újdonsággal állt elő, indítva egy új filmsorozatot, melynek címe a „Porta”. A 26 perces dokumentumfilmek kreatív módon mutatják be Szlovákia magyarlakta vidékeit, egyedülálló szemszögből megközelítve az adott területeket és annak kulturális értékeit.

A Kassa-környéki epizód fókuszában Debrőd áll. A lenyűgöző történelmi és kulturális örökséget mélyrehatóan bemutatva a „Porta” műsor igazi élményt nyújt a nézőknek, akik bepillanthatnak az egyedülálló helyi életbe és az itt élő magyarság aktuális helyzetébe.

A következő adásokban a sorozat Kassáról készült filmjei következnek, miközben a riporterek körbejárják a környékbeli településeket, és érdekességeket fedeznek fel. A Tornai vár környékét is alaposan feltérképezik, beleértve azokat a településeket, melyeket a Szádellői völgy csodálatos tájai ölelnek körül.

A „Porta” egyfajta infotainment stílusban készült, tehát könnyed, szórakoztató módon szolgáltat információkat és érdekességeket a nézőknek az adott vidékekről. A filmek nemcsak a történelmi és kulturális vonatkozásokra összpontosítanak, hanem bemutatják a helyi közösségek aktuális életét, szokásait, és mindazt, ami ezeket a területeket különlegessé teszi.

A „Porta” ígéretes kezdetnek tűnik a Szlovák Televízió magyar adásán, és remélhetőleg további izgalmas epizódokat kínál majd, hogy a nézők még közelebbről megismerhessék Szlovákia magyarlakta vidékeit.

Íme Debrőd, ahol a hagyományos életmód egyesül a modern életstílussal:

https://www.facebook.com/watch/?v=6003913296378713

RTVS link: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20401/434942

A falu lakói mélyen gyökerező történeteket és legendákat őriznek. A polgármester és a helyiek aktívan részt vesznek a falu életében, életüket a hagyományok ápolása és a közösségi események szervezése jellemzi. A fiatalok is visszatérnek a faluba, hogy itt alapítsanak családot és aktívan részt vegyenek a közösségi életben.

A filmet készítette: www.xlpixel.sk

Még több műsor itt: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20401/434942