A Szekszárdi Garai János Gimnázium Centenárium Alapítványa a Kőrösi Csoma Sándor Kárpát-medencei Földrajzverseny jubileumi – 25. évfolyamát rendezte meg a középiskolás diákok számára. Ennek a versenynek az a célja, hogy a megmérettetések során a diákok átfogó képet nyújtsanak Európa országainak földrajzi, kultúrtörténeti értékeiről, turizmusáról, illetve általános műveltségi kérdésekről.

Az idén a versenyzők „Oroszország ” témaköréből készültek. A verseny, mint mindig most is, előválogatással indult. A decemberi selejtezőn a résztvevők- időre feladatsort oldottak meg iskolájukban. A verseny nehézsége miatt Kárpátaljáról Nagyberegből, Erdélyből Margittáról, Felvidékről Kassáról és Komáromból, valamint Magyarországról csak 17 versenyző verekedte be magát a nemzetközi döntőbe.

 A szekszárdi döntő ünnepélyes megnyitójának fényét emelte az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetsége titkárának, Valerij Nyikurinnak a köszöntője. A döntő kétfordulós volt. Az első menetben a versenyzők hagyományos írásbeli feladatokat oldottak meg, például szellemi totóval, diafelismeréssel, képelemzéssel birkóztak meg, majd közülük a 8 legjobb jutott a második fordulóba, ahol nemcsak a tájékozottságnak, hanem a kommunikációs készségnek is nagy szerepe volt, hiszen az egyik legérdekesebb feladat az idegenvezetés volt.

Papán Attila, a Kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákja végig magabiztosan uralta a mezőnyt, végül kiélezett versenyben sikerült megnyernie a döntőt, bravúrosan megvédve ezáltal a tavalyi aranyérmes helyezését. Attila a számos értékes nyeremény mellett ezúttal a verseny fődíját, egy kirándulást is nyert a Bajor-Alpokba.

Gratulálunk Papán Attilának és felkészítő tanárának, Lázár Csillának is!

Tóth M.