A Rákóczi Szövetség immár 26. alkalommal hirdette meg a Kárpát-medencei magyar fiatalok számára a Gloria Victis 1956 elnevezésű programját, amely kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a szélrózsa minden irányában elő magyar ifjúság találkozzon és együtt tisztelegjen a szabadság hősei előtt Budapesten.

A Felvidékről a nagykaposi, a királyhelmeci, a kassai Szakkay József Szakközzépiskola és a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola középiskolásai közösen indultak útnak és emlékeztek 1956 eseményeire. Október 22-én Budapesten, a Dunán egy különleges hajóval megtett történelmi városnézésen vettek részt a diákok. Az ünnepi műsort követően a Műszaki Tudományegyetem előtti térről fáklyás felvonulás vezetett a Bem térig. Az ünnepi megemlékezés és koszorúzás után Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet. Az emlékezés a Beatrice zenekar koncertjével és fényjátékkal ért véget.

A két napos rendezvény Egerben folytatódott, ahol egy végvári katonának öltözött vezető segítségével egy rövid időre bepillantást nyerhettek a diákok az 1552-es egri ostrom várvédőinek életébe. Az igazán tartalmas program ebéddel zárult. A rendezvény közösséget kovácsoló erővel rendelkezik, tiszteleg a történelmi múlt eseményei előtt és erősíti a magyar identitástudatot.

Fedor Erika