Zemplén legkeletibb részén, a szlovák-ukrán határ közelében van Oroszsebes (Ruská Bystrá), az a mindössze 124 lakosú falucska, mely olyan 18. századi görögkatolikus fatemplomocskával rendelkezik, ami arra is méltó lett, hogy immár egy évtizede felkerült az UNESCO védett örökségeinek listájára.

Nyilván ennek a figyelemnek is köszönhető, hogy az utóbbi időben a turisták érdeklődése megnőtt a térség iránt. Idén már Amerikából és Kanadából is több látogatója volt a térség e legszebb fatemplomának. A Kassai Önkormányzati Kerület fennhatósága alatt múködő Kassa Régió Turizmus szervezetnek egy pályázat révén sikerült azt is elérnie, hogy egy korszerű eszköz segítségével ebben a templomban hat nyelven: angolul, németül, magyarul, lengyelül, ukránul és szlovákul kapnak szakinformációkat az ide látogató turisták.

Az oroszsebesi Szent Miklós-templom alaprajzát egymás mögé sorakozó négyzetek alkotják. Egy szentélyből, egy hajóból és egy toronyból áll. Maga a szerkezet nincs külső burkolattal ellátva, a védelmét egy túlnyúló zsindelytetővel oldották meg. A belső tér domináns eleme az ötsoros barokk ikonosztáz. Az ikonosztáz a keleti rítusú székesegyházak központja, amely építészeti és szakrális szempontból egyaránt határt képez a templom két része, a szentély /ami az Istené/ és a hajó /ahol a hívők ülnek/ között. Az oroszsebesi ikonosztáz első, fő sorában az Istenszülő Hodegetriát, Jézust mint tanítót, Szent Miklóst és Szent Paraskevát láthajuk. Az épület kisebb mérete miatt az ikonosztáz rendhagyó módon túlnyúlik az oldalsó falakra, sőt a mennyezetre is. A szentélyben a Keresztrefeszítésről szóló értékes ikon látható.

/sz/