Egyedi élményeket nyújtóan tölthetik el e hét végének szombatját azok a családok – de akár egyének is -, akik élni kívánnak a Kassai Gyermekvasút és a Szlovák Vasúti Kompánia által szervezett kirándulási lehetőséggel.

A kassai vasútállomásról a közel száz éves gőzmozdony vontatta nosztalgia szerelvény július 13-án, szombaton 6.45 órakor indul, és az úticél ezúttal a Lubló vára. A lublói vasútállomásról a túrázókat autóbusz viszi fel a várhoz, de akik gyönyörködni akarnak a táj szépségében, azok gyalog is megtehetik a közel negyven perces túrautat.

A legfontosabb tudnivalók a várról: területe már a kőkorszaktól fogva folyamatosan lakott volt. Lubló vára a  14. század elején épült, 1311-ben Amadé nádor foglalta el Csák Mátétól királya számára. A település 1364-ben I. Lajostól szabad királyi városi rangot kapott. 1412-ben Zsigmond itt kötötte azt a szerződést, amelyben 13 szepesi várossal együtt Lublót is elzálogosította a lengyeleknek, akik innen kormányozták a városokat. Ezt a kereskedelem és a kézművesség fellendülése követte. 1433-ban azonban a husziták foglalták el. 1553-ban a vár leégett, a tűzvész áldozata lett az akkori kormányzó, valamint a levéltár is, de újjáépítették. 1655 és 1661 között a várban őrizték a lengyel koronázási ékszereket. 1710-ben súlyos pestisjárvány pusztított, ezután elpusztult lakossága helyére szlovákokat telepítettek. Az ólublói várban raboskodott Benyovszky Móric 1768-ban. A város 1772-ben került vissza Magyarországhoz, ekkor elveszítette addigi különleges jogállását. 1778-ban a tartományi székhely Igló lett.

A szombati kiránduláson érdemes megismerkedni ezzel a várral, a vármúzeummal és a várkápolnával is, amit szintén restauráltak és miséznek benne. Az elődök életét, a múlt épített örökségét mutatja be a vár melletti skanzen, amiben szintén élmény elidőzni. A hétvégi kínálaban még egy második világháborús kiállítás megtekintése is szerepel. A sok élményt kínáló szombati kirándulás utasait Ólublóról a 16.00 órakor induló nosztalgiavonat hozza vssza Kassára. A menetjegyek erre az útra a Kassai Információs Központban illetve a Fő utca 48. szám alatt található Regionális Információs Pont ügyfélszolgálatánál válthatók meg.

/sz/