A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában immár hagyománnyá vált, hogy szeptember végén megrendezik az ősz szépségeit és ízeit bemutató interaktív iskolai kiállítást, amelynek keretén belül az ősz jelentőségének és fontosságának bemutatására helyezték a hangsúlyt.

A gyerekek lehetőségeik szerint hoztak otthonról idény jellegű gyümölcsöket és zöldségeket és a közismert helyzetre való tekintettel osztályonként beszélgettek a biogazdálkodás fontosságáról, az egészséges táplálkozásról és a környezetvédelemről. Ezt megelőzően a kisdiákok természetismeret órákon kilátogattak a közeli piacra, ahol közvetlenül a termelőkkel beszélgettek a zöldségek és gyümölcsök termesztéséről. A kiállításon megízlelhették egymás csemegéit, amelyek között még olyan kevesek által ismert különlegességek is akadtak, mint például a naspolya, füge és a homoktövis.

Az egész hét a kiállítás jegyében zajlott. Énekórákon gyümölcsökről szóló dalocskákat tanultak, irodalom órákon őszi versekkel ismerkedtek és különböző őszi témájú interaktív játékokban és vetélkedőkön vettek részt, melyek közben tudomást szerezhettek a növényekben és gyümölcsökben rejlő vitaminokról, valamint a belőlük készíthető szörpökről és egyéb készítményekről. A kiállítás valóban meghozta gyümölcsét, mivel sok olyan gyerekkel szerettette meg az egészséges zöldségeket és gyümölcsöket, akik ezidáig belőlük nagyon keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztottak és nem utolsó sorban gazdagította tudásukat a termesztésük és felhasználhatóságuk terén.

Tóth Mónika