A kassai kerületi önkormányzat december 14-én indította el a www.mojbus.sk honlapot, melyen megtudhatjuk az autóbuszok aktuális helyzetét. A honlap célja nem a közlekedési járatok keresőinek helyettesítése, hanem az utasok tájékoztatása az autóbuszjáratok érkezéséről az adott állomásokra ill. egyéb információk szolgáltatása.

A kassai kerületi önkormányzat, mint a külvárosi autóbuszközlekedés megbízója az utasok tájékozottságát kívánja javítani a mojbus internet- és mobiltelefon-alkalmazásnak köszönhetően. Ez az információs rendszer olyan autóbusz-társaságok közreműködésével működik zökkenőmentesen, mint az Eurobus a.s., az Arriva Michalovce a.s. és a Transdata s.r.o.

„A üzemeltetési rendszer azon alapul, hogy minden külvárosi autóbuszjárat GPS modullal van ellátva, amely lehetőve teszi a busz helyzetének megfigyelését. Ezekhez az információkhoz az utasok is könnyen hozzájuthatnak a mojbus honlapján. A felhasználóknak mindössze internet-hozzáférésre és egy olyan mobiltelefon készülékre van szükségük, melyen be van kapcsolva a helymeghatározás,“ – magyarázta Radovan Hužvík, a kassai kerületi önkormányzat közlekedési hivatalának munkatársa.

Az honlap, melyet főként a mobiltelefon-használók számára hoztak létre, a autóbuszok helyzetéről, a menetrend betartásáról és a járatok esetleges késéséről nyújt részletes információt. Az utasok megtudhatják, hogy a helyzetükhöz képest (a térkép alapján) hol található legközelebb buszmegálló, és pontosan mikor indul autóbuszjárat az adott megállóról, feltüntetve az indulás és érkezés pontos időpontját. Az utasok a mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően áttekintést nyernek az autóbuszmegállók között közlekedő járatok csatlakozásáról is.

Jelenleg 3 közlekedési vállalat szolgál aktuális online információkkal: az Eurobus, a.s. (külvárosi közlekedés, Igló és Rozsnyó városi közlekedés), Arriva Michalovce, a.s. (külvárosi közlekedés, Tőketerebes városi közlekedés) és a Bus Karpaty, spol. s.r.o. Stará Ľubovňa (külvárosi közlekedés).

A kassai önkormányzati kerület területén működő más közlekedési vállalatokkal kapcsolatos információkat az utasok offline olvashatják, azaz csak a feltüntetett, érvényes menetrendeket használhatják.

Ilyen vállalat például az M.K.Trans, s.r.o. (Nagymihályi városi közlekedés), SAD Prešov, a.s. (külvárosi közlekedés) és a SAD Humenné, a.s. (külvárosi közlekedés). Az információs rendszer bevezetése után a szolgáltatók a DPMK, a.s. (kassai városi tömegközlekedés) bekapcsolódását is tervezik.

Az utasok az aktuális tájékoztatás lehetőségéről a menetjegyeken ill. az autóbuszmegállókat jelző táblákon is olvashatnak. Az üzemeltetők minden új közlekedési menetrenden, mely december 14-én lépett érvénybe, feltüntették a mojbus oldalára való hivatkozást is.

Forrás: RO SSN Košice