2014. december 14-től (vasárnap) módosul a vasúti- és az autóbusz-közlekedésben eddig érvényes menetrend. A vasúti közlekedés esetében évek óta először kerül sor a szerelvények számának jelentősebb növelésére. Az állami vasúttársaságon (ZSSK) kívül, más magántársaság vonatjával is utazhatunk, mint például a RegioJet és a Leo Express.

A sárga RegioJet vonatok Kassa – Prága útvonalon már október 12-től közlekednek, de december 12-től új rendszeres járatot indítanak a Kassa – Pozsony útvonalon is, melyen naponta 3 vonat fog (oda-vissza) közlekedni, az út Pozsonyba kevesebb mint 5 óráig tart. Az állami vasúttársaság ezen az útvonalon további 14 gyorsvonatot és 3 InterCity (IC) vonatot indít majd a munkanapokon.

A síneken egy új társaság, a cseh Leo Express vonatai is közlekednek majd a Kassa – Prága útvonalon. Ma este 23:14-kor indul először a vonat Kassáról, visszafelé Prágából pedig holnap, 14:35-kor indul. A legolcsóbb jegy ára 13 €.

Az állami vasúttársaságnak a Kassa – Prága útvonalon 12 vonatja és 2 IC-je közlekedik, de vasárnaptól a cseh vasúttársasággal együttműködve új napi járatot indít, melynek neve Super City Pendolino. A leggyorsabb cseh vonatnak köszönhetően, mely akár 160 km/h-s sebességgel is képes közlekedni, az út mindössze 7 és fél órát vesz majd igénybe.

„A tavalyi változtatásokkal ellentétben egyetlen egy járat sem szűnt meg,“ – hangsúlyozta Jiří Kubáček, a közlekedésügyi tárca vasúti közlekedésért felelős osztályának igazgatója.

A szlovák vasúttársaság december 14-től, azaz holnaptól 105 új vonatjáratot indít, így naponta összesen 1642 vonat fog majd közlekedni, ami tavalyhoz képest 5 %-os növekedést jelent. Ennek elsődleges oka a diákok és a nyugdíjasok számára bevezetett díjmentes vasúti közlekedés, miáltal jelentősen megnőtt a vonattal utazók száma.

A Kassai kerületben 5 személyvonattal, 5 regionális járattal és 7 gyorsvonattal bővül a szerelvények száma. A vasúttársaság szóvivője, Jana Morháčová szerint a kerületben 450 kilométernyi útvonalon közlekednek majd a vonatok.
A gyorsvonatokból kettő a Poprád – Kassa, egy pedig a Zólyom – Kassa útvonalon közlekedik majd. A Kassa – Poprád útvonalon holnaptól egy új személyvonatot is indítanak, amely 12:31-kor indul és 14:54-kor érkezik Poprádra.

A társaság új járatokat indít a Kassa és Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou) településeket összekötő útvonalon is. Kassáról 8:04-kor indul, a másik irányban, azaz Tiszacsernyőről Kassára pedig 8:06-kor indul vonat. További 5 új járat közlekedik majd Margitfalva (Margecany) – Vereskő (Červená Skala) útvonalon is.

A vasúti menetrenddel együtt az autóbusz-közlekedés és -menetrend is módosul. A változtatások társaságonként eltérőek. Néhány társaság kifejezetten a vasúti menetrend változásaihoz igazodik, főleg azokban a régiókban, ahol az autóbuszok biztosítják a vonatokhoz való csatlakozást, így néhány járat esetében új megállókat iktat be.

 

Forrás:  TASR, kosickespravy.sk