Április 7.-8-án a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola negyedikeseinek 5 fős kis csapata az Alföld legzöldebb városába, Csongrádra látogatott, ahol egy határon túli honismereti versenyen vettek részt. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola immár 8. alkalommal adott otthont ennek a nemes versengésnek, aminek a kitalálója és főszervezője Rostáné Hajdu Erzsébet tanárnő volt. A megmérettetésen 24 csapat tette próbára tudását arról, hogy hogyan éltek őseink. A régió diákjain kívül 6 határon túli csapat is benevezett Délvidékről-Óbecséről 2 csapat, Szabadkáról, a Muravidékről-Lendváról, Kárpátaljáról- Beregszászból és Felvidékről -Kassáról.

A határon túli csapatoknak a versenyt megelőző délutánon óriási élményben volt részük, mert megtekinthették Csongrád főbb nevezetességeit az utánozhatatlan Losoncziné Szentandrási Erzsébet, a Kossuth Szövetség Dél-Magyarországi régiója titkárának vezetésével. Megtekintették a Városháza dísztermét, a Nagyboldogasszony-templomot, az impozáns magyaros szecessziós stílusú Batsányi János Gimnáziumot. Ezután kirándultak a Körös-torokhoz, ahol megmászták a Rév- kilátót, gyönyörködhettek a szőke Tiszában és az Alföld panorámájában.

A versenyen Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere, Prof. Dr. Blazovich László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke, Molnárné Tóth Györgyi tankerületi igazgató és Váradi Gáborné, a csongrádi összevont általános iskolai szervezet vezetőjének ünnepi köszöntői után felléptek kulturális műsorukkal a helyi iskola diákjai és az Alföld Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja is.

A megmérettetésen a csapatok 5 állomáson mérték össze tudásukat, melyeknek témái: A paraszti munka éves rendje, Vetéstől az aratásig, Metszéstől szüretig, Mesteremberek,Iparos munkát végző parasztok voltak. Előzetes feladatként minden csapatnak egy tetszőleges témához kapcsolódó tablót és menetlevelet kellett készíteni, valamint témához kapcsolódó szokást kellett dramatizálni és eljátszani.  A gyerekek a verseny után cipót is süthettek az iskola kemencéjében és megcsodálhatták a helyi kézművesek és mesteremberek munkáját a tornateremben. Megismerkedtek a papír-, gyékény-, kosár-fonással, fafaragással, valamint a borászok, mézeskalács készítők és halászok munkájából. A kassai csapat tagjainak Orémus Ágotának, Ucekaj Larának, Kohuth Dánielnek, Albert Péternek és Hamrák Róbertnek nagy kihívás volt ez a verseny, mert 1-2 évvel fiatalabbak voltak ellenfeleiknél, de állták a sarat és nagyon ügyesen teljesítettek.  A diákok felkészítő tanárai Pribék Emőke, Varró Csilla, Máthé Judit és Tóth Mónika nagyon büszkék voltak kis tanítványaikra.

Reméljük, jövőre is itt lehetünk, érezhetjük az összetartozás erejét, tovább vihetjük, ápolhatjuk őseink hagyományait, amikre ha nem vigyázunk, lassan kihalnak.

Mindehhez olyan egyéniségekre van szükség, mint Rostáné Hajdu Erzsébet. Köszönet illeti őt!


Tóth Mónika